Punase liha ja piimatoodete söömine võib
kiirendada ohtlikke kasvajate arengut, avastasid California ülikooli
teadlased.
Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud artiklis näitasid teadlased, kuidas nendes toiduainetes leiduv molekul võib esile kutsuda põletiku, mis kasvajate arengut soodustab, kirjutas Physorg.
Teadlased uurisid N-glükolüülneuramiinhape (Neu5Gc) molekuli, mida inimese enda rakud ei tooda, kuid mis satub inimese kudedesse punaste liha süües. Vastuseks sellele töötab keha välja anti-Neu5Gc antikehad – selline immuunvastus võib viia ohtliku kroonilise põletiku väljakujunemiseni.
"Leidsime, et vähikudedes leidub rohkem Neu5Gc kui tavalistes inimese kudedes,” ütles uurimust juhtinud meditsiiniprofessor Ajit Varki. „Seetõttu oletasime, et Neu5Gc peab kuidagi kasvaja arengut soodustama.”
Artikkel jätkub pärast reklaami
Teadlased on juba varemgi täheldanud, et krooniline põletik võib kasvajate tekke esile kutsuda, selgitas Varki. Teadlased tahtsid välja selgitada, kas see on ka põhjus, miks kasvasid inimesele võõrast molekuli sisaldavad kasvajad isegi Neu5Gc antikehade juuresolekul.
Katsealusteks võeti spetsiaalselt aretatud Neu5Gc-vabad hiired, kes sarnanesid selles osas inimestele – Neu5Gc ei leidunud nende kehas enne, kui see sinna sisse viidi. Teadlased kutsusid neil esile Neu5Gc sisaldavad kasvajad ning andsid seejärel pooltele hiirtele anti-Neu5Gc antikehasid. Kontrollhiirtel, kellele antikehi ei antud, oli vähi areng aeglasem.
Varasemates uurimustes on näidatud, et põletikuvastaseid ravimeid võtnud inimesed haigestusid harvem kasvajatesse. Seega raviti ka anti-Neu5Gc antikehasid saanud hiiri põletikuvastase ravimiga. Selle tulemusena olid antikehad blokeeritud ning kasvajate suurus vähenes.
"Kokkuvõttes näitab meie uurimus, et punase liha söömise tulemusel kudedes kuhjuv Neu5Gc tekitab koos inimese enda poolt toodetud antikehadega kroonilise põletiku, mis suurendab kasvajate tekkimise võimalust,” ütles Varki.