ELi osakaal Eesti ekspordis vähenes aastaga 13%

25. november 2008, 09:53

Euroopa Liidu riigid hõlmasid septembris
Eesti eksportkäibest 68%, mullu samal ajal aga 78%.

Eesti ekspordi peamised sihtriigid olid statistikaameti teatel Soome, Rootsi ja Venemaa. Kõige enam ehk 800 mln kr võrra suurenes eksport USA, seda peamiselt taasväljaveetava kütuse tõttu.

Eksport Venemaale kasvas 400 mln kr ehk ligi poole võrra. Eesti koguekspordist moodustasid SRÜ riigid tänavu 14% ja mullu 13%.

Kaupade importkäibest hõlmasid EL riigid 81% ja SRÜ 11%, mullu olid samad näitajad 84% ja 8%. Peamised kaupade saatjariigid olid Soome, Saksamaa ja Rootsi. Oluliselt suurenes kaupade sissevedu Valgevenest, kust imporditi peamiselt kütust.

Nii ekspordis kui impordis olid septembris esikohal masinad ja seadmed, mis moodustasid üle viiendiku mõlema kaubavoo käibest. Oluliselt suurenes kütuste, raua, terase ja elektriseadmete eksport. Kolmandiku võrra kasvas ka põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu. Impordis oli oluline suurenemine kütuste ning toiduainete tooterühmades. Vähenes sõidukite import Eestisse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2008, 16:59
Otsi:

Ava täpsem otsing