Venemaa taastab gaasitarned vaatlejate saabudes

Mait Jüriado 08. jaanuar 2009, 20:00

Venemaa gaasihiid Gazprom taastab
gaasitarned Euroopasse läbi Ukraina niipea, kui rahvusvahelised vaatlejad on
saadetud Ukrainasse.

Kümme gaasitarbijat on nõus looma komiteed, kes jälgiksid gaasitransiiti läbi Ukraina. Ukraina Naftogaz teatas, et on valmis garanteerima Venemaa gaasitarnete 100protsendilise jõudmise Eroopasse, kirjutas Bloomberg.

"Gaas hakkab jälle voolama. Nii Venemaa kui ka Ukraina vajavad raha ning nad teavad seda. Kui nad gaasikraane ei ava, ei saa nad ka raha," kommenteeris juhtumit rahvusvahelise majanduspoliitika Euroopa keskuse direktor Fredrik Erixon Brüsselis.

Ukraina teatel saabuvad euroliidu vaatlejad riiki homme.

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ning Saksamaa kantsler Angela Merkel nõudsid Venemaalt, et too peaks kinni Euroopa maadega sõlmitud tarnelepingutest. Gazpromi Euroopa kliendid saavad 80% oma gaasist läbi Ukraina.

"Asi ei ole ainult rahas. Praegusel ajal, mil nafta hind langeb ning rubla nõrgeneb, soovib Venemaa lihtsalt oma jõudu näidata," kommenteeris Bloombergi televisioonile Bank Of America majandusteadlane David Hauner.

Ukraina, Rumeenia, Bulgaaria, Kreeka, Türgi, Makedoonia, Serbia, Tšehhi, Slovakkia, Bosnia ja Hertsegoviina, Sloveenia, Austria, Ungari, Itaalia, Horvaatia, Moldova, Türgi, Poola, Saksamaa ning Prantsusmaa on kõik teatanud gaasitarnete vähenemisest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. January 2009, 20:00
Otsi:

Ava täpsem otsing