Eneken Laasme • 31 märts 2009

Heki ilu sõltub lõikuse ajastatusest

"Vabakujulise heki taimed tuleks valida sellised, mis on ka ilma pügamata looduslikult korrapärasema kujuga," sõnas ASi Mustamäe Haljastus aednik Kristi Pohlak. Välja tuleks lõigata vanad, kuivanud ja murdunud oksad ning need, mis põõsaste seest liiga inetult välja turritavad.

"Kindlasti ei tohiks lõikamise tulemusel sisemised valguspuudusest laasunud oksad hakata välja paistma," hoiatas OÜ Haljastusteenused müügi- ja turundusjuht Eva Luigas. Sest pole ju okaspuudel vanas puidus uinuvaid pungi, mis valgustingimuste muutumisel kiiresti puhkema kipuksid.

"Iga pügamise korra ajal tuleb lõigata nii, et lõigatav võrsete osa oleks eelmisest lõikusest paari sentimeetri võrra pikem," selgitas ASi Mustamäe Haljastus vanemaednik Jaana Soom. Näiteks kõrgeid hekke lõigates peab olema ülemine osa kitsamalt lõigatud kui alumine, sest siis pääseb valgus ka madalamate oksteni ja lumi ei vajuta hekki laiali, vaid vajub sujuvalt maha. Hekist tuleb kohe eemaldada ka võõrliigid.

Heki kõrgus oleneb tema funktsioonist aias: kas tahetakse tagada privaatsust, eraldada mingit aiaosa teisest või mingit ala piirata. Varjav hekk võiks jääda 1,5-2,5 m kõrguseks.

Heki lõikamisel on soovitatav kasutada abivahendina nööri, et kogu hekk saaks ühtlaselt ja sirgelt lõigatud. Tema veendumusel on selleks parimad ikka n-ö profitööriistad, sest need on mugavad, kerged ja kestavad kaua. Tarvis läheb hekikääre, oksalõikurit, oksakääre, murukääre, nööri ja vaiu.

"Kui hekke või lõigatavat pinda on palju, võiks mõelda bensiinimootoriga hekilõikuri soetamise peale, sest see hoiab kokku palju aega," tõdes Soom.

Hekikindad lasku õhku läbi, olgu mugavad ja piisavalt karedad.

Hekihooldusteenust pakuvad nii haljastusfirmad kui ka kinnisvarahooldust pakkuvad firmad. Hind kujuneb välja pärast välisvaatlust ja analüüsi tegemist. See oleneb heki parameetritest - tema kõrgusest, laiusest, pikkusest, asukohast, vanusest ja sellest, kas hekki on korralikult hooldatud või mitte.

Okaspuid tuleb piirata ja kujundada kevadel, suve hakul, jaanipäeva paiku või augustis.

Kuivanud ja kahjustatud oksi võib eemaldada igal ajal. Kuuseheki vormilõikuse puhul ei lõigata latva enne, kui kogu hekk on saavutanud soovitud kõrguse. Pügatakse vaid külgedelt, et taimed muutuksid tihedamaks. Kadakaid ja mägimände võiks lõigata kevadel tihedamini ja korraga vähe, siis saab eemaldada ka talvekahjustusi saanud oksad. Mägimände juunis piirates saab nende sama aasta võsusid lihtsalt murda.

Hekke ei tasu pügada enne talve, sest taimede lõikehaavad paranevad halvasti ning taimed võivad haigestuda. Kevaditi ja kasvuperioodil paranevad haavad kiiremini.

Hetkel kuum