Kommentaar: Ansip, teeme pensionidiili

Annika Matson 01. aprill 2009, 09:52

Suure tõenäosusega katkestab Eesti valitsus
tänavu maist seitse aastat kestnud teise pensionisamba kokkuleppe Eesti
elanikega, loobudes teatud ajaks omapoolselt 4% sissemaksmisest, mis jätab enda
kätte ka 2% pensionikindlustaja sissetulekust.

Arvan, et see on mõistlik otsus, leiab Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel oma blogis.

Järgneb tema kommentaar:

Kuid ühel tingimusel. Panen ette, et Ansip sõlmiks II sambaga liitunud pea 600 000 inimesega kokkuleppe. Nimelt lubaks riik maksta inimestele tagasi vahepealsetel aastatel ärajääva sissemakse siis, kui majanduskasv jõuab teatud protsendini. On see siis 1 või 3 või mingi muu number, vaja arvutada. Oluline, et see ei oleks utoopiline. Ja maksaks tagasi neile, kes soostuvad omapoolselt samuti selle vahepeal ärajäänud 2% palgast II sambasse kandma.

Selline kokkulepe näitaks riigi usaldusväärsust. Näitaks seda, et oleme hetkel olukorras, kus inimesed peavad solidaarselt ohverdama (milleks muuks seda 4% riigipoolse panuse ärajäämist inimese pensionisambasse ikka nimetada), kuid riik lubab heade aegade saabudes see ohverdus tagasi anda. Korraga. Ja selline kokkulepe aitaks – ehk väheke ikka – Eesti elanikke majanduse kasvatamise võimaluste peale mõtlema panna.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. April 2009, 12:26
Otsi:

Ava täpsem otsing