Luman: maksude tõstmine oleks karuteene majandusele

23. aprill 2009, 16:04

Täna taas kaubandus-tööstuskoja juhatuse
esimeheks valitud Toomas Lumani sõnul oleks praeguses majandussituatsioonis
maksude tõstmine karuteene majandusele.

"Selge on see, et praeguses majandussituatsioonis maksude tõstmine on karuteene majandusele. See ei lahenda ühtegi olukorda ega asja. Me peame vaatama tõele näkku – me oleme ikkagi langemas tugevasse deflatsiooni, mis tähendab seda, et ka inimeste reaalkulud hakkavad ju vähenema, mis tähendab seda, et pole hullu, kui avalikus sektoris inimeste reaaltulud hakkavad ühel hetkel vähenema. Me ootame rahandusministrilt ainult ühte – veelkordset kinnitust, et valitsus hoiab avaliku sektori eelarve Maastrichti kriteeriumide piires, sest praegune majanduskriis teeb üldiselt inflatsioonikriteeriumi täitmise meie eest ise ära," kommenteeris Luman enne rahandusminister Ivar Padari kõnet koja liikmetele.

"On päevselge, et ei ole olemas perpetuum mobilet siin maailmas ja lihtsaid lahendusi käesolevas majanduskriisis ja see, mida Eestis kindlalt tuleb püüda saavutada, on kõigepealt kiire liitumine eurotsooniga. See eeldab muidugi täiendavaid, tõsiseid eelarvekärpeid. Need ei tule kindlasti lihtsalt ja siin peab ka ettevõtlusmaailm ühtepidi valitsust survestama, aga teistpidi teda toetama, et mingisugune avalik konfrontatsioon või selline kujutelm, et äärmiselt suure avaliku survestamise ja valitsuse niigi populaarsuse veel õõnestamisega saavutame mingit edu, see on sinisilmne. Selge on, et me peame euro saavutama, sest see on paratamatult meie majanduse usaldusväärsuse kõige nõrgem koht – see pisikene rahvusvaluuta Eesti kroon," rääkis Luman.

"Üldiselt laukasse kukkudes on vanarahvas öelnud, et ei tohi hakata rabelema," märkis Luman, rõhutades maksusüsteemi säilitamise olulisust.

Täna taaskord kaubanduskoja juhatuse esimeheks valitud Toomas Luman kinnitas, et uuesti ametisse pühitsemine temas erilist elevust ei tekita. "Ma ei oska selle kohta midagi öelda. Ei ole mingit eripärast tunnet. Kas peab olema? Ei ole õhinat. Töö tahab tegemist," lausus ta.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. April 2009, 10:29
Otsi:

Ava täpsem otsing