Eestlased kasutavad aastas 700& miljonit kilekotti

22. mai 2009, 16:52

Eestlased soetavad aastas ligi 700 miljonit
kilekotti, millest korduvkasutatakse vaid murdosa.

Esmaspäeval, 25. mail alustavad noorteühendus JCI GO Koda ning Keskkonnainvesteeringute Keskus laialdast teavituskampaaniat "Kilekott tapab", mille eesmärk on veenda eestlasi kasutama kilekottide asemel korduvkasutatavaid riidekotte.

Kampaania eestvedaja, GO Koja juhatuse liikme Anneli Ohvrili sõnul lagunevad kilekotid hinnanguliselt tuhande aasta jooksul ning on igal aastal ligi miljoni elusolendi piinarikka surma põhjustajaks. Kilekottide tõttu on hukkunud ka tuhandeid inimesi. "Algava teavituskampaania "Kilekott tapab" eesmärk on vähendada eestlaste iga-aastase 7000 tonni kaaluva kilekoti hulga mõju keskkonnale," ütles ta.

Eesti Pakendiringluse teenindusjuhi Andres Siplase sõnul pole võimalik kilekottide kasutamist täielikult ära keelata, kuid nende kasutamist saab piirata ja oluliselt tõsta taaskasutust. "Suuri poekilekotte saab kasutada prügi väljaviimiseks, ülejäänud kilekotid, sealhulgas toodete ümbriskiled tuleb korjata kokku ning viia lähima poe juures pakendikonteinerisse taaskasutusse," märkis ta.

Kampaania toetaja, Kristiine Kaubanduskeskuse turundusjuhi Kaidi Lauri sõnul peaksid kõik kaubandusketid hakkama jälgima kilekottide mõistlikku kasutamist ning piirama ka tasuta ümbrisena jagatavate kottide hulka. "Ka pole kindlasti kodust kaasa võetud ostukoti kasutamine häbiasi, vaid teene loodusele," kinnitas ta.

Uuringufirma Faktum Ariko poolt hiljuti läbiviidud küsitluse kohaselt ei plaani ligi pooled (46%) vastanutest lähiajal kilekottide tarbimist vähendada. Küsitlusel osalenutest plaanib mõnevõrra kilekottide kasutamist vähendada alla viiendiku (18%) ning oluliselt vähendada vaid kümme protsenti inimestest. Peamine kilekoti tarbimise vähendamise viisiks nimetati kilekotile alternatiivide leidmist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. May 2009, 16:52
Otsi:

Ava täpsem otsing