Manhattan ja Eesti kinnisvara

Jüri Uustalu 11. juuni 2009, 00:00

Eestis olevat äripinnad oma väärtusest 30% kaotanud. Raske uskuda, et vaid 30, nt Manhattanil on äripindade hinnalangus isegi 85%.

Veel suvel 2007 kaubeldi Manhattanil äripindadega umbes 7000 dollarit ruutmeeter. Kui finantskriis algas, äripindade tehingud lihtsalt peatusid. Viimane suurem tehing tehti Wall Streeti kandis 2008. aasta algul (suurem tehing tähendab siin, et müükse kontorihoone, kus on üle 100 000 m2 pinda). Varem jäi selliste tehingute maht miljardi dollari kanti, nt müüdi Manhattani üks esinduslikum büroohoone 1,18 mld dollari eest juunis 2007.

Rahalistes raskustes kindlustusfirma AIG püüab müüa 2 büroomaja Wall Streeti kandis. Majade ostmisest olevat huvitatud Hiina ja Korea investorid. Hinnaks pakutakse vaid 1000 dollarit/m2! Hinnalangus 85%!

Kuna ärimajade müügihinnad Manhattanil olid aastaid hoonete ehitusmaksumusest paar korda kõrgemad, jõudis pea iga suurem ettevõte endale uue büroo ehitada. 2008 toimunud pankade sundühendamiste laine aga tekitas juba tuntava büroopindade ülejäägi - Wall Streeti kandis olevat pea 200 000 m2 vaba pinda.

Teine võimalus on, et AIG majade ostjad otsustavad need konverteerida elamispinnaks - suurem osa Wall Streeti elamispinda on endised büroohooned. Arvestades, et elamispinna hind on Manhattanil langenud vaid 30%, on praegu u 7000 dollarit/m2, saaks niiviisi kenasti raha teenida?

Teisalt võib oletada, et büroopindade turul toimub hindade kohanemine uue olukorraga kiiremini kui elamispindade turul. Kui elamute hind langeks ka 85%, kujuneks Manhattani kinnisvara hinnaks u 1500 dollarit m2 kohta (u 16 500 krooni). Kui tõesti lähevad Manhattani korterid sama teed kui äripinnad, mida tähendab see nt Eesti kinnisvara hindadele?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing