Swedbanki juht pelgab Rootsis laenumulli

16. september 2009, 11:54

Swedbanki juht Michael Wolf tunnistab
intervjuus Rootsi päevalehele Dagnes Nyheter, et pelgab Rootsi eluasemeturul
laenumulli teket.

Juuli lõpu seisuga ulatusid Rootsi majapidamiste eluasemelaenud finantsinspektsiooni andmeil 1484 miljardile Rootsi kroonile, mida on 8% rohkem kui mullu. Üksi juulis lisandus 14 miljardit. „See ei ole päris ratsionaalne,“ ütles Wolf. „Näeme riski, et eluasemete hinnad hakkavad ebanormaalselt kiiresti tõusma,“ lisas ta.

Eelkõige kütab turgu Rootsi keskpanga rekordmadal intress – mullu septembri 4,75 protsendilt on intress alanenud 0,25%le. Ja ehkki pangad on oma marginaale eluasemelaenudelt kasvatanud, on laenuraha hind järsult odavnenud.

Lisaks on eraisikutele, mitte firmadele, läinud ka suurem osa Euroopa Keskpanga ja Rootsi keskpanga poolt turule „pumbatud“ lisarahast. „Euroopa Keskpanga ja Rootsi keskpanga laenud on aastase tähtajaga. Firmadel on tihti laenu vaja pikemaks ajaks ja nii on keskpankade laenudel kõige suurem mõju eluasemelaenude turule,“ ütles Wolf.

Juulis pakkus Rootsi keskpank pankadele aastase tähtajaga 100 miljardit Rootsi krooni laenu fikseeritud intressiga 0,45%.

Lehe küsimusele, mida teeb Swedbank ise, et hoogsat laenuvõtmist pidurdada, vastas Wolf, et pank kaalub iga kliendi laenutaotluse põhjalikult läbi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. September 2009, 10:59
Otsi:

Ava täpsem otsing