Ligi: müügimaks kättemaks rahvale

Kadri Paas 03. detsember 2009, 16:51

Rahandusminister Jürgen Ligi hinnangul ei tohi Tallinn uuel aastal laenu võtta, sest seadus ei luba. Müügimaksu nimetas minister aga kättemaksuks ning ametnike luksusliku elu jätkamise maksuks.

Äripäev küsis tänasel valitsuse pressikonverentsil, kuidas rahandusminister Jürgen Ligi enda jaoks Tallinnas kehtestatavat müügimaksu defineerib.

"Viimane seletus on see, et see on kättemaks linnarahvale valitsuse eest, vabariigi valitsuse eest. Et meie oleme nõus oma maksust loobuma, kui teie loobute oma maksust. Rahanduslik loogika siin täiesti puudub, et meie suurendame siis oma defitsiiti, kui teie suurendate oma defitsiiti. Nii et paras segadus," iroonitses Ligi.

Mis puudutas Edgar Savisaare väidet, et müügimaksu näol on tegemist luksusmaksuga, siis selle tõlgenduse suhtes oli minister eriti verine.

"Luksusmaksu juurde kuulus ka jutt sellest, et linnaaparaat kõik säilib, palgad säilivad, inimesed jäävad tööle, et see luksusmaks tähendab siis, et ta on mõeldud linnaaparaadi luksusliku eluviisi säilitamiseks," arutles rahandusminister.

Samas kritiseeris ta Tallinna 2010. aasta eelarveprojekti tervikuna.

"Tallinna eelarve on üks paras segadus minu jaoks. Võib-olla ma kõigest ei saa aru. Tavareeglid seisnevad selles, et kui ikkagi uut maksu planeeritakse, siis peaks selle kohta olema eelnõu, täpsed faktid teada eelnõu vormis juba enne eelarve esitamist. Mingit eelnõu nende uute maksude kohta keegi näinud ei ole, võib-olla peale linnavalitsuse enda. Sellepärast on ju kohe rahanduslik probleem, et kuidas on võimalik kirjutada sellest maksust laekuvat raha eelarvesse," muretses Ligi.

Ministri sõnul ei saa Tallinn uuel aastal seaduse järgi laenu võtta, kuna linn ületab 60% võlakoormuse piiri.

"Seadus keelab, mitte riik ei keela. Samas paadimaksu või müügimaksu prognoosi on olnud võimatu hinnata. Samuti ei saa ju kirjutada tulude poolele laenu. Nõndanimetatud tulude pool - nende puhul on nimetatud tuludeks seda, mida ei tohiks nimetada - on ebaselge ja sellepärast on kogu see eelarve imelik," siunas rahandusminister Tallinna uue aasta rahakoti projekti.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    07. December 2009, 12:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing