Kalvi: oleme kaotanud salaturule 3 mln liitrit alkoholi

Katre Pilvinski 22. detsember 2009, 18:27

Alkoholitootjate Liidu andmeil müüsid Eesti kange alkoholi tootjad 2009. aasta 11 kuuga Eestis ligikaudu 11 miljonit liitrit kanget alkoholi, mis on 3 miljonit liitrit vähem kui 2007. aastal, enne hüppelisi alkoholiaktsiisi tõuse, teatas liit.

 „Eesti legaalne kange alkoholi turg on kahe aastaga 3 miljoni liitri võrra vähenenud ennekõike riigi korraldatud aktsiisiralli tõttu, millega riik kurnab alkoholisektorit ja loob soodusrežiimi salaviinaturule," ütles Alkoholitootjate Liidu juhatuse esimees Janek Kalvi.

Enamus sellest 3 miljonist liitrist kangest alkoholist on kandunud salaturule ning täna, järjekordse aktsiisitõusu eel peame me alkoholitootjatena reaalseks, et salaalkoholi turg kasvab veelgi ja alkoholisektori kui majandusharu probleemid süvenevad,“ lisas ta.

Üheteistkümne kuuga on riigieelarvesse laekunud 2,26 miljardit krooni alkoholi aktsiisimaksu, mis on 91,93% riigieelarves planeeritust. Kolme miljoni liitri kange alkoholi aktsiisimaks kokku ületab 242 miljonit krooni riigil saamata jäävat tulu, mis edendab varimajandust ning on otseselt kuritegevusele suunatud.

2008. aasta 11 kuu müügiga võrreldes jääb tänavune kange alkoholi müük ikkagi 3% alla, kuigi praegu käib järjekordse aktsiisimaksu tõstmise eelne aktiivne alkoholi ettemüük. 

„Järjekordse hüppelise aktsiisitõusu eelne alkoholi etteostmine ja tootmise maksimeerimine lühikese perioodi jooksul aasta lõpul tekitab alkoholitootjatele suuri probleeme. Alkoholitootjatele tähendab see ilmselt vajadust 2010. aasta alguses tehaseid kinni panna või töötada vähendatud koormusega,“ ütles Kalvi.

Koos ekspordiga müüsid kange alkoholi tootjad tänavu üheteistkümne kuuga 15,2 miljonit liitrit kanget alkoholi, kaotades müügis välisturgudele eelmise aasta sama ajaga võrreldes 6%, võrreldes 2007. aasta sama ajaga lausa 20%.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. December 2009, 18:27

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing