Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Puhhi-tüpoloogia aitab kiiksudega toime tulla

    Küsimustele vastab raamatu "Inimtüüpide mütoloogiline maailm" autor ja koolitaja Aira Tammemäe.
    Kuidas jõudsite selleni, et Fritz Riemanni nelja hirmu põhivormi teooria siduda selliste tegelastega, nagu Puhh, Iiah, Notsu ja Jänes?
    Inimtüpoloogiaga kaasnev probleem on, et see kipub sageli olema liiga patoloogilise fookusega. Psühholoogid ja teadlased on tüpoloogiad välja arendanud, töötamaks pigem äärmuslike isiksustega. Seetõttu on inimtüüpide nimetused ja kirjeldused sellised, mis võivad tekitada kõhedust.
    Et psühholoogiateadusega mitte kokkupuutunud inimene saaks inimtüüpidest kasu, tuleks sellele juurde tuua mänguline vorm ning teha tüübid kirjelduste ja nimetuste kaudu kõikidele inimestele vastuvõetavaks. Näiteks Iiah on Friz Riemanni järgi skisoidne isiksus. Mõiste skisoidne tekitab kõhedust. Aga kui keegi ütleb, et ma olen Iiah, siis tekib kujutluspilt omapärasest üksi uitajast, kes armastab öelda teravalt ja on aeg-ajalt isepäine, aga see on positiivne kujutluspilt.
    Kas lapsepõlves oli "Karupoeg Puhh" Teie lemmikraamat?
    Ei olnud. Aga kasutatav sümbol ei tohiks olla inimene, kellega kaasneb konkreetne sotsiaal-kultuuriline taust. Teiseks peaks sümbol olema tuntud ja sellega peaks suuremal osal inimestest haakuma konkreetne tegelane.
    Tüpoloogia väljatöötamist alustasin sellest, et tegin Karupoeg Puhhile, Notsule, Iiahile, Jänesele, Kängule ja kõikidele teistele raamatutegelastele isiksuseanalüüsi ning sõelale jäid neli kõige sobivamat. Selle uuringu baasil kirjutasin ka oma magistritöö.
    Olete raamatututvustuses öelnud, et lugemisega 50 leheküljele jõudnuna peaks igaühel selge olema, millisesse tüüpi kuulutakse. Kas puhtaid isiksusetüüpe on olemas?
    Täiskasvanud terve inimese puhul me räägime kalduvustest ehk siis me kaldume ühe või teise inimtüübi suunas. Kui rääkida Riemanni hirmu põhivormidest, siis need kõik on meis esindatud, nad tasakaalustavad üksteist. Aga tavaliselt on nii, et üks või kaks neist esinevad sagedamini ja selgemalt ning selle alusel ongi võimalik enda isiksusetüüp ära tunda.
    Raamatu 50 lehekülge läbi lugedes on võimalik enamasti oma tüüp ära tunda küll, aga küsimus on ka motivatsioonis: kas lugejal on piisavalt motivatsiooni ja tahtmist selgusele jõuda, kes inimtüübilt ollakse. Olen koolitustel kohanud olukordi, mil inimene tahabki olla kõik tüübid korraga. Mina näen kõrvalt, et juba fakt, et tahetakse olla kõik neli, viitab Puhhile, kes tahab olla alati esiplaanil ja omada kõike. Aga ega seda ei saa inimesele peale suruda.
    Ükski tüpoloogia pole selleks, et inimesi kastidesse suruda, vaid see aitab ära tunda enda kiiksud ja tugevused ning ka teiste puhul kohandada oma käitumist vastavalt teiste kiiksudele ja tugevustele.
    Isiksusetüpoloogiate eesmärgiks ongi õppida ära erinevate inimtüüpide keel ja vastavalt sellele, kes on vastas, valida õige lähenemine. Vahet ei ole, millist tüpoloogiat selleks kasutatakse. Vaistlikult teeb seda iga hea juht, kas siis mingi teadusliku tüpoloogia või enda leiutatud jaotuse põhjal.
    Kuidas kriisiolukorras isiksusetüpoloogiat kasutades käituda?
    Olukorda, mis kellegi teise jaoks on kriisiolukord, ei pruugi juht üldse tajuda kriitilise olukorrana ja muidugi ka vastupidi. Kriitilises olukorras kipuvad isiksusetüübi nõrkused rohkem esile tulema, mis on teiste jaoks häiriv.
    Kui juhina oled olukorras, kus kaastöötaja on parasjagu situatsioonis, kus ta ei suuda enam ohjeldada oma emotsioone, tasuks kasutada temaga suheldes neid võtteid ja keelt, mis on sellele isiksusetüübile kõige sobivamad, teda toetavad.
    Ise kriisiolukorras olles tuleks iseendale öelda, et nii, nüüd tunned, kuidas üks muidu tore tegelane sinus pöörded üles võtab. Stop.
    Milline on Puhhi-tüpoloogiale antud tagasiside?
    Kui on läbitud koolitus ja aru saadud, milline tüüp ise ollakse ja millised tüübid moodustavad meeskonna, tekib organisatsioonis reeglina omapärane keel: omavahel hakatakse suhtlema ja tagasisidet andma Puhhi, Notsu ja Iiahi keeles. Inimesed saavad ise ka aru, kuidas nad tekitavad olukordi, mis võivad teisi häirida.
    Inimestel on suur kuulumisvajadus ja kõigi maailma Notsude, Jäneste või teiste tegelastega ühte punti kuulumine annab hea tunde. Ma saan ise ka aru, et ma ütlen teravalt ja minu naljadest ei saada alati aru või et ma kipun olema ääretult nõudlik või hoopis natuke pealiskaudne. Aga kui ma tean, et inimesi, kellel on selline kiiks on veel ja sellega on võimalik edukalt elada, tekib positiivne perspektiiv.
    Ja kolmandaks peaks igaüks aru saama, et inimesed näevad maailma erinevalt. Kommunikatsiooni ja suhtlemise võtmeküsimuseks on mitte püüda tõestada, et asi on nii nagu sina näed, vaid püüda aru saada, kuidas teine lähtuvalt oma inimtüübist sama probleemi käsitleb.
    Kas antud tüpoloogiat peaks tundma õppima ja koolitusel käima terve meeskond, et oleks võimalik vastavas keeles suhelda?
    On kaks head näidet. Ühel juhul käis avatud müügijuhtimise psühholoogia koolitusel ühe ettevõtte tippjuht, kes on teinud teooriast organisatsioonisisese koolitusprogrammi lahutamata osa: ta on koolitanud ära kõik oma alluvad, valib personali ja õpetab müüki Puhhi-tüpoloogiat kasutades. Ta on seda seda ise organisatsioonis edasi arendanud ja õpetanud.
    Teine variant ja näide on Swedbank, kus on käidud palju tiimidega ja kus tuuakse näiteks, et Puhhi-tüpoloogia keel on saanud meeskonnasisese suhtlemise igapäevaseks osaks. Nii üksteisele tagasiside andmisel kui ka arenguvõimalusi otsides. Nemad on valinud just meeskonnakoolitused. Mõlemad variandid töötavad.
    Millist inimtüüpi juhtide hulgas kõige sagedamini esineb?
    Juhtidele hulgas on võrreldes mittejuhtidega rohkem Iiahi tüüpi inimesi, müügiinimeste seas võrreldes mittemüügiinimestega rohkem Puhhe.
    Iiahil ja Puhhil on kõige rohkem omadusi, mis juhina toimetulekut toetavad. Iiahil on see üksinduse taluvus. Ta on õppinud päris hästi toime tulema, ilma et oleks kogu aeg keegi, kes kuulaks, mõistaks ja kätt hoiaks. Puhh on seevastu liidritüüpi juht, kellel tuhandeid ideid ning kelle positiivsus nakatab.
    Aga ma olen kohanud väga häid juhte ka Notsu ja Jänese tüüpide hulgas. Hea juht on see, kes on õppinud oma inimtüübist tulenevate kiiksudega hästi toime tulema.
    Tiit Mägi, Nittis OÜ juht
    Olles oma meeskonna tüüpiseloomud ära määratlenud, olen suutnud vältida vigu otseütlemiste näol (Notsu ) ja nendega, kes peavad kindlasti asja arutlemisel osalema (Jänes). Samas olen avastanud enda jaoks, kui head meeskonnategijad on tegelikult Notsud. Eriti veel arvestades, et ise olen Puhh.
    Alles hiljuti olin ainus inimene firmas, kes inimesi koondada/vallandada suutis. Alles 1,5 kuud tagasi aga oli konflikt ja juhataja ise tõstis päevakorda küsimuse inimese lahti laskmisest. Samas üllatas mind tema spikker : selle tegelasega ei tohiks olla probleeme, sest temaga tuleb teha nii nagu seal (koolitusel) sai räägitud ja muu peaks ise paika saama. Olin meeldivalt üllatunud, kui lihtsalt saab hakkama ka keerulisemate inimprobleemidega.
    Ülle Pahkjalg, Swedbanki tootejuht
    Meie osakonnas on erinevad ja maagilised inimtüübid (Puhhid, Jänesed, Iiahid ja Notsud) kõik väljakujunenud isiksused ning enne seda koolitust olid minu arvates suhted omavahel vahel üsna pingelised. Nüüd lõpeb tihtipeale pingeline olukord naeruga iseenda üle, sest inimesed tunnevad endas ära tegelase, kes nende sees jälle tembutab.
    Nende tegelaste kaudu õpime kõigepealt iseennast analüüsima ja tundma ning kohanduma teiste tegelaste keskel. Mis kõige tähtsam, ei tohiks püüda meeleheitlikult teise käitumist muuta, vaid püüda mõista, miks üks või teine inimene just selliselt käitub. Siis on lihtsam taluda keerulisi olukordi ja me ei võta teise käitumist väga isiklikult, sest see on kõigest käitumine.
  • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: lööks jalaga ukse lahti, 3000 eurot või mitte midagi Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Raadiohommikus: pangad, linnaruum ja kodude renoveerimine
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.