Sirje Rank • 2. november 2010 kell 9:13

Medvedevi käik Kuriilidele pingestas Vene-Jaapani suhteid

Jaapan kutsus täna tagasi oma suursaadiku Venemaal, vastates nii taas puhkenud territoriaalvaidlusele Kuriili saarte üle.

Tegemist on esimese taolise diplomaatilse sammuga vähemalt viimase viie aasta jooksul, vahendas agentuur Bloomberg.

Jaapani välisminister Seiji Maehara ütles, et palus suursaadikul ajutiselt Tokiosse naasta pärast seda, kui Venemaa president Dmitri Medvedev eile üht vaidlusalust Kuriili saart külastas.

"Ma tahan kuulda, mis olukord Venemaal valitseb seoses president Medvedevi visiidiga," ütles  Maehara. "Venemaa on meile oluline riik ning meil tuleb see pikale veninud territoriaalküsimus lahendada," lisas ta.

Esimese Venemaa liidrina külastas Dmitri Medvedev eile üht neljast Lõuna-Kuriili saarest. Nõukogude Liit vallutas need saared Teise maailmasõja lõpus ning vaidlus saarte kuuluvuse üle pole võimaldanud Venemaal ja Jaapanil seni ametlikku rahulepingut sõlmida.

Maehara sõnul pole midagi esilagu veel otsustatud selle osas, kas Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö foorumil, mis toimub 13.-14. novembrini, leiab aset ka kavandatud Dmitri Medvedevi ja Jaapani peaministri Naoto Kani kohtumine.

Jaapanis kasvab rahulolematus peaministri välis- ja julgeolekupoliitikaga. Eriti seoses suhete pingestumisega Hiinaga. "Avalik arvamus on väga kriitiline selle üle, kuidas Jaapan on Hiinaga tekkinud tülis käitunud," ütles konsultatsioonifirma Control Risks Group Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna direktor Nick Allan. "Nii  tunneb Jaapani peaminister, et peab praegu Venemaa suhtes väga sirgeseljaliselt käituma," lisas ta.

Vaidlusalustel saartel elab ca 10 000 inimest.

Hetkel kuum