Anne Oja • 9. november 2010 kell 10:41

Valgevene valmistub rahareformiks

Valgevene pangakassiirid kurdavad, et riigis piiratakse väiksemate kupüüride käivet, mis võib olla märk eelseisvast rahareformist.

Ehkki 10rublane on ametlikult siiani käibel, ei pea suurem osa valgevenelasi seda kupüüri enam rahaks, sest igapäevaelus selle eest midagi ei saa. Kauplustes ja mujal ei oota sularahas arveldavad ostjad 10 rubla suurust summat ka tagasi.

10-ja 20rublased paberrahad on Minski pankades defitsiidiks kujunenud aga alles viimastel kuudel. Ehkki neid tellitakse kommertspankadesse nagu muud sularaha, pole viimase kahe kuu jooksul 10- ja 20rublaseid kupüüre toodud, pole antud ka mingeid selgitusi, tunnistas ajakirjanikule Belarusbanki harukontori töötaja.

Sama infot kinnitasid ka panga Moskva-Minsk töötajad. Teised kommertspangad keeldusid infot andmast, viidates ärisaladusele.

Kupüüride puuduses jäetakse Belarusbankis raha kas tagasi andmata või antakse tagasi rohkem. Pangatöötajate jaoks on probleem selles, et kas või väikese puudujäägi ilmnemisel tühistab näiteks Belarusbank automaatselt telleri preemia ja rakenduvad trahvid.

Denominatsiooniline rahareform on tavaliselt vaid tehniline nähtus, mis ei oma elanikkonna jaoks plusse ega miinuseid. Rahanumbrite tagant kaob lihtsalt ära null või kaks nulli, sest need on muutunud mõttetuks. Ajaloost on aga teada ka röövellikke rahareforme, mille käigus lubatakse uue raha vastu vahetada vaid teatud summa. Viimane sarnane rahareform toimus Põhja-Koreas.

Hetkel kuum