• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valgevene valmistub rahareformiks

  Valgevene pangakassiirid kurdavad, et riigis piiratakse väiksemate kupüüride käivet, mis võib olla märk eelseisvast rahareformist.

  Ehkki 10rublane on ametlikult siiani käibel, ei pea suurem osa valgevenelasi seda kupüüri enam rahaks, sest igapäevaelus selle eest midagi ei saa. Kauplustes ja mujal ei oota sularahas arveldavad ostjad 10 rubla suurust summat ka tagasi.
  10-ja 20rublased paberrahad on Minski pankades defitsiidiks kujunenud aga alles viimastel kuudel. Ehkki neid tellitakse kommertspankadesse nagu muud sularaha, pole viimase kahe kuu jooksul 10- ja 20rublaseid kupüüre toodud, pole antud ka mingeid selgitusi, tunnistas ajakirjanikule Belarusbanki harukontori töötaja.
  Sama infot kinnitasid ka panga Moskva-Minsk töötajad. Teised kommertspangad keeldusid infot andmast, viidates ärisaladusele.
  Kupüüride puuduses jäetakse Belarusbankis raha kas tagasi andmata või antakse tagasi rohkem. Pangatöötajate jaoks on probleem selles, et kas või väikese puudujäägi ilmnemisel tühistab näiteks Belarusbank automaatselt telleri preemia ja rakenduvad trahvid.
  Denominatsiooniline rahareform on tavaliselt vaid tehniline nähtus, mis ei oma elanikkonna jaoks plusse ega miinuseid. Rahanumbrite tagant kaob lihtsalt ära null või kaks nulli, sest need on muutunud mõttetuks. Ajaloost on aga teada ka röövellikke rahareforme, mille käigus lubatakse uue raha vastu vahetada vaid teatud summa. Viimane sarnane rahareform toimus Põhja-Koreas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Meta jääb vähemalt Nasdaqil esialgu Facebookiks edasi
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Raadiohommikus: alternatiivturu IPOmaania
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
Kinnisvaraarendaja: oleks tore, kui palgad kasvaksid veelgi kiiremini
Kinnisvara hinnatõus peegeldab Eesti inimeste jõukust ja poleks ka hullu, kui Tallinna uue korteri ruutmeetri hind jõuaks 10 000 euroni, ütles lähiaastatel börsile minna plaaniva kinnisvaraarendaja Liveni üks omanik Andero Laur.
Kinnisvara hinnatõus peegeldab Eesti inimeste jõukust ja poleks ka hullu, kui Tallinna uue korteri ruutmeetri hind jõuaks 10 000 euroni, ütles lähiaastatel börsile minna plaaniva kinnisvaraarendaja Liveni üks omanik Andero Laur.