• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EP: töökohti tuleb sinna, kus neid enim vähendati

  Töökohti lisandus peamiselt töötlevas tööstuses, ehituses ja kaubanduses ehk sektorites, kus töökohtade arvu varem kõige rohkem vähendati, sõnas Eesti Panga ökonomist Natalja Viilmann.

  "Hõivatute arv jätkas kolmandas kvartalis kasvu. Võrreldes esimese kvartaliga suurenes töökohtade arv 25 000 võrra 578 200ni. Töökohti lisandus peamiselt töötlevas tööstuses, ehituses ja kaubanduses ehk sektorites, kus töökohtade arvu varem kõige rohkem vähendati," kommenteeris Viilmann.
  Kuigi hooajalised tegurid mängisid Viilmanni sõnul endiselt suur rolli ning aastatagusega võrreldes on töökohtade arv tööstuses ja ehituses ikka veel väiksem, võib kolmanda kvartali põhjal väita, et hõivatute arv suurenes kvartali arvestuses ka hooajalisi tegureid arvestamata. "Võrreldes 2009. aasta kolmanda kvartaliga oli hõivatute arv kolmandas kvartalis veel 3,3% madalam, kuid langustempo on selgelt raugemas," lisas ta.
  "Majanduskasv ja aasta arvestuses jätkuvalt alanev töötajate arv viitavad tootlikkuse hoogsale tõusule. Tööjõu tootlikkus suurenes kolmandas kvartalis esialgsel hinnangul aastaga 8,5%. Majanduskasvu toetab praegu eelkõige ekspordikasvu taastumine, mistõttu kasvas ka tootlikkus enim just töötlevas tööstuses," sõnas ökonomist.
  Viilmann märkis, et töötuse määr alanes kolmandas kvartalis 15,5%ni. Töötute koguarv püsis siiski väga kõrge ehk 105 900, kuigi poole aastaga on see 31 000 võrra vähenenud, mis on võrdlemisi kiire muutus. "Talvekuudel ei ole selle näitaja sama kiiret alanemist oodata, prognoosi kohaselt võib töötuse alanemine taas hoogustuda 2011. aasta teises kvartalis," nentis ta.
  Ökonomisti sõnul paranes viimase poolaasta jooksul noorte olukord ning töötuse määra langetas osade noorte tööleasumine. Kolmandas kvartalis suurenes pikaajaliste töötute osatähtsus töötute hulgas.
  "Kolmandas kvartalis jätkus ka tööjõu erikulu alanemine ning kasumi osatähtsuse taastumine. Kuigi keskmine palgaväljamakse kasvas aasta arvestuses, oli palgafondi aastamuutus majanduskasvust väiksem, kuna palgasaajate arv vähenes jätkuvalt," rääkis Viilmann.
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.