Sirje Rank • 20. veebruar 2011 kell 15:13

Islandi president blokeeris taas võlaikke

Islandi president Olafur R. Grimsson teatas pühapäeval, et blokeerib eelnõu, mis oleks andnud 5 miljardi dollari suuruse riigi garantii brittide ja hollandlaste hoiustele, mis Islandi Landsbanki pankrotiga 2008. a korstnasse lendasid.

President ütles, et vastab sel moel petitsioonile, millele on alla kirjutanud 42 000 inimest saareriigi 318 000 elanikust, paludes seadus välja kuulutamata jätta, vahendas Bloomberg.

„Toetatakse seisukohta, et rahvas peaks taas – nii nagu kord juba varem –selles küsimuses parlamendiga koos otsustama,“ ütles Grimsson.

16. veebruaril kiitis Islandi parlament eelnõu heaks. Selle järgi läheks Landsbanki internetipangas Icesave oma hoiused kaotanud brittide ja hollandlaste kahju hüvitamine riigile maksma 403 miljonit dollarit. Ülejäänud osa lootis valitsus korvata Landsbanki varade müügist saadud rahaga, teatas läbirääkimistel Islandi esindanud komitee mullu detsembris.

Olafur R. Grimsson blokeeris ka Islandi parlamendis 2009. a detsembris heaks kiidetud seaduse eelmise versiooni. Selle asemel toimus 2010. aasta märtsis referendum, kus 93% hääletanutest hääletas seaduse vastu. Enam kui 32 000 islandlast saare 318 000 elanikust palus seegi kord presidendil seadus välja kuulutamata jätta.

Selle peale jättis reitinguagentuur Fitch Islandi ilma investeerimisjärgu reitingust ning Moody’s ja S&P alandasid Islandi reitingu kõige madalamale investeerimisjärgu tasemele.

Islandi pankade kokkuvarisemine 2008. aasta sügisel tõi kaasa Islandi krooni kollapsi ning sundis saareriiki IMFilt ja oma Põhjala naabritelt abilaenu paluma.

Islandi keskpank on märku andnud, et tahab hakata 2008. aastast jõus olnud kapitalipiiranguid kevadel aegamisi eemaldama. Islandi valitsus on aga pidanud plaani kapitaliturgudele naasta, et laenata tänavu kokku 713 miljonit eurot detsembris tagasimaksmisele kuuluva võla katteks. Nüüd tuleb need plaanid ilmselt uuesti üle vaadata, ütles islandi rahandusminister Steingrimur J. Sigfusson.

Referendum korraldatakse esimesel võimalusel, ütles eile Islandi peaminister.

Hetkel kuum