Eestlane Taiwanis: tsunamihoiatus tühistati

Jaana Pikalev 11. märts 2011, 15:03

Taiwanis anti Jaapani maavärina tõttu tsunamihoiatus, mis aga tund aega tagasi tühistati. Vähemalt arvatakse, et suurem oht on möödas, rääkis Taiwanis Taipeis elav eestlane Tauno Kelder.

Taiwan andis tema sõnul tsunamihoiatuse saareriigi põhja- ja idarannikule. "Nii palju kui ma aru sain, siis jõudis üks 50 cm kõrgune laine siia, ja see ei olnud midagi nii kohutavat, tavalise kõrgusega laine," lisas ta. Inimesed on muidugi erutatud, lisas ta. Kelderi sõnul toimub Taiwani idarannikul tihti väikeseid, 4-5palliseid maavärinaid.

"Inimesed vaatavad telekat, vaatame uudiseid. Kõik näitavad maavärinat. Ühe ekraani peal jookseb peale põhipildi neli viis erinevat inforida," kirjeldas ta hetkeolukorda.

"Näidatakse pilti sellest suurest keerisest, mis on maavärina epitsentri kohal ja kus üks suur laev on sinna keerisesse minemas. Telerist tulevad kogu aeg uudised ka suure nafta rafineerimistehase põlengust, mis on Tokyo lähistel," rääkis Kelder.

Maavärina ajal Kelder enda sõnul hirmu ei tundnud, sest elab merest kaugel Taipeis. "Ma ei ole mägedele nii lähedal ka, et need võiksid varinguga kohutada. Siis hirmu ei ole," märkis ta.

Taiwani koolid lasid lapsed varem koju ning ka firmad ja asutused lõpetasid töö varem. Autod pargiti kõrgematesse kohtadesse, selgitas Kelder. "Tuumalekke ohtu nägin just uudistest, et ühe tuumaelektrijaama süsteem on saanud kannatada, et on tuumalekke võimalus," märkis ta.

Kelder meenutas, et 1999. aasta suure maavärina tõttu hukkus Taiwanil tuhandeid inimesi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. March 2011, 15:32
Otsi:

Ava täpsem otsing