Rainer Saad • 28. juuni 2011 kell 6:29

Moody’s: Kreeka pangad kaotavad deposiite

Reitinguagentuur Moody’s teatas eile, et Kreeka pangad on kaotanud 8% oma erasektori deposiitidest, kuna inimesi on tabanud paanika riigi maksevõimetuse eest.

Pooltel juhtudel kahanesid deposiidid sissetulekute vähenemiste pärast, mis sundis klientidel ja firmadel enda panga säästud kasutusele võtma. Mured pankade finantstervise pärast on loonud olukorra, kus Kreeka hoiustajad on hakanud raha välismaa pankades hoidma ning kuldmünte ostma.

Moody’s hoiatas, et Kreeka pangad seisavad silmitsi tõsise kapitali puudujäägiga kui deposiite kaotatakse 35% ning tõi välja, et Kreeka pangad võivad kogeda likviidsusriski, kuna hoiustajad on ebakindlad seoses poliitiliste pingete ning Kreeka võimekusega enda võlakohustustega toime tulla.

Deposiitide väljavool kiirenes mais ja juunis kui Kreekale mõjus poliitiline pinge ning Euroopa ebakindlus Kreekat rahastada.   

Hetkel kuum