Porist päästavad matt ja vaip

Tea Taruste 14. september 2011, 00:00

"Kõigepealt tulekski vahet teha porimatil ja porivaibal," märkis OÜ Puhastusimport porimattide ja -vaipade tootejuht Jan Anderson. "Porimatt on reeglina kummist avadega matt, mis suurema mustuse kinni püüab. Oluline, et matt oleks hõlpsalt eemaldatav ja kokkurullitav, sest vastasel juhul on kogunenud liiva koristamine keeruline," rääkis ta.

Porimattide tehasegarantii on viis aastat, ent tegemist on vastupidava tootega, mis heal kohtlemisel peab vastu ka kümmekond aastat. "Kõige enam kulutabki matti altpoolt liiv, nii et regulaarne puhastamine on tähtis," märkis tootejuht.

Toote valiku määrab käidavus. Hoone välisukse ette on tavaliselt paigaldatud metallrest, ent vajadusel võib porimatti kasutada ka õues, kuna toode kannatab ka miinuskraade. "Ideaalne lahendus sõltub konkreetsest hoonest ja käidavusest. Kaubanduskeskuses on tähtis, et porimatt oleks vastuvõtlik liivale ja graniitkillustikule ning augu avad oleksid suuremad. Teatri või restorani sissepääsul aga tuleb pöörata tähelepanu sellele, et kingakonts ei jääks avade vahele ning matt oleks ka esteetiliselt kaunis," selgitas Anderson.

Porimattide hind sõltub mati paksusest. Kaubanduskeskustes, kus käib ohtralt rahvast, peaks mati paksus olema 2 cm, samas väiksema poe või kontori sissepääsu juurde sobib ka ühe sentimeetri paksune vaip.

Porivaip eemaldab viimsed liivaterad ja niiskuse. Pärast porimatti on mõistlik sissekäigu juurde panna ka porivaip. "Vaip peaks olema nii suur, et seal saab vabalt kaheksa sammu teha. Reeglina ostetakse siiski väiksemaid vaipu - seda eelkõige soovist kokku hoida. Tasub teada, et täiusliku poritõkkesüsteemiga saab üle 80% ruumi kanduvast mustusest juba sissekäigul kinni hoida ning see vähendab koristuskulusid," kinnitas Anderson.

Väiksemad bürood ja salongid, kus käidavus väike, võiksid kaaluda oma porivaiba ostmist. "Vaip peab hästi vastu - üle viie aasta - ning teenib end paari aastaga tasa. Tolmuimejaga tuleks porivaipa puhastada igapäevaselt, paar korda aastas vajab see ka keemilist puhastust. Vaibad kannatavad ka survepesu," märkis Anderson.

Mitte alati pole aga vaiba omamine mõistlik. Kontoris on porivaipade rentimine nende ostmisest kindlasti ka mugavam. Porivaiba rentimisel sisaldab hooldushind nii vaiba maksumust, transporti kui ka pesu. Porivaipade rendi ja hooldusega tegeleva ASi Saarmas müügijuhi Tiina Laumetsa sõnul kasutavad teenust nii kontorid, koolid, hotellid kui ka kauplused. "Kui klient ostab vaiba, on kõik vaiba hooldusega seotu tema probleem. Rendivaiba puhul on puhas vaip alati maas ja kõik ülejäänu, peale arve maksmise, on meie probleem. Vaiba müügihind on suhteliselt kõrge ja see teenib end päris pikka aega tagasi," tõi Laumets esile rendilepingu eelise.

Teenuse kuuarve jääb tavakontoris, kus kasutatakse standardsuuruses ehk 1,5 × 2 m vaipa, mida vahetatakse üks kord nädalas, 10 ja 15 euro vahele. "Vaiba vahetuse sagedus sõltub sellest, mis on firma ukse taga. Kas kontor asub 10. korrusel, kuhu sõidetakse liftiga, kus samuti vaip maas, või asub see äsja rajatud põllupealses tööstuspargis," märkis Laumets.

Rendileping paindlik. Lepingud sõlmitakse Laumetsa sõnul tavaliselt hooajaks või aastaks ning sageli ka tingimusel, et leping pikeneb automaatselt, kui kumbki osapool ei avalda lõpetamissoovi. Lepingusse märgitakse ka käidavusest ja hooajast sõltuvalt vahetusintervall, mida on võimalik ka hiljem muuta. "Me ei sunni kedagi kord nädalas vaipu vahetama, ettevõte võib ju suvekuudel ka paar kuud suletud olla," sõnas Laumets.

Selver ASi avalike suhete juht Annika Vilu rääkis, et Selver kasutab igapäevaselt sadu porivaipu, nende kogus muutub pidevalt vastavalt vajadusele. Vaipade vahetamissagedus sõltub hooajast ja ilmaoludest - talvel lörtsiga tuleb tuua uued vaibad iga päev, suvel ilusa ilmaga piisab korrast nädalas. "Rendime vaipu juba 14 aastat Lindströmist. Selle teenuse puhul on paindlikkus ja kiire reageerimine väga olulised, sest lisaks eelnevalt kokkulepitud graafikust kinnipidamisele on aeg-ajalt tarvis ka lühikese etteteatamisajaga vahetussagedust tihendada või vaipade arvu suurendada," märkis Vilu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 19:01
Otsi:

Ava täpsem otsing