Birjo Must • 31. oktoober 2011 kell 11:04

Ettevõtja: Soome masinaehitajad rahulikud

Masinaehituse sektoris on Soomes tööd piisavalt ja seisakut ettevõtjad seal ei näe, rääkis tootmisega tegeleva Nova Production OÜ juhatuse esimees Karel Saar. 

„Need Soome ettevõtjad, kellega meie kokku puutume, on hetkel rahulikud,“ vastas Saar Äripäeva päevaküsimusele, millised meeleolud valitsevad hetkel Soome ettevõtjate seas.

Praegu räägitakse 2012. aasta töödest ja seal pole Saare kinnitusel märke, et oleks tagasilööke ja hirmu tunda. „Nii palju kui mina olen uurinud, siis öeldakse, et tööd on piisavalt. Korraks oli võib-olla isegi liiga palju, aga seisakut nad hetkel ei näe,“ märkis Saar.

Samas tõdes ta, et masinaehituses ja merenduses käivad asjad teises intervallis kui näiteks ehituses.  

Hetkel on ettevõtte projektid minemas Kasahstani ja Egiptusesse ning need on Saare kinnitusel palju seotud maavaradega. Maavarade kaevandamine on täna kallis ja sellepärast seal tööd jätkub, arvas Saar.

See, mis järgmistel aastatel juhtuma hakkab, on juhi hinnangul kohvipaksult ennustamine. Ta avaldas lootust, 2008. aasta tasemele olukord ei lange.

„Meil on enda projektid, ise projekteerime ja toodame ning see portfell maandab riske, kui meil pole Soomes ega Rootsis tööd,“ lausus Saar lisades, et kui karta tootmismahtude vähenemist, siis pigem 2012. aasta lõpus ja 2013. aastal.

 

Hetkel kuum