• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtja: Soome masinaehitajad rahulikud

  Masinaehituse sektoris on Soomes tööd piisavalt ja seisakut ettevõtjad seal ei näe, rääkis tootmisega tegeleva Nova Production OÜ juhatuse esimees Karel Saar. 

  „Need Soome ettevõtjad, kellega meie kokku puutume, on hetkel rahulikud,“ vastas Saar Äripäeva päevaküsimusele, millised meeleolud valitsevad hetkel Soome ettevõtjate seas.
  Praegu räägitakse 2012. aasta töödest ja seal pole Saare kinnitusel märke, et oleks tagasilööke ja hirmu tunda. „Nii palju kui mina olen uurinud, siis öeldakse, et tööd on piisavalt. Korraks oli võib-olla isegi liiga palju, aga seisakut nad hetkel ei näe,“ märkis Saar.
  Samas tõdes ta, et masinaehituses ja merenduses käivad asjad teises intervallis kui näiteks ehituses.  
  Hetkel on ettevõtte projektid minemas Kasahstani ja Egiptusesse ning need on Saare kinnitusel palju seotud maavaradega. Maavarade kaevandamine on täna kallis ja sellepärast seal tööd jätkub, arvas Saar.
  See, mis järgmistel aastatel juhtuma hakkab, on juhi hinnangul kohvipaksult ennustamine. Ta avaldas lootust, 2008. aasta tasemele olukord ei lange.
  „Meil on enda projektid, ise projekteerime ja toodame ning see portfell maandab riske, kui meil pole Soomes ega Rootsis tööd,“ lausus Saar lisades, et kui karta tootmismahtude vähenemist, siis pigem 2012. aasta lõpus ja 2013. aastal.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Sulev Alajõe: Pärnu majandusarengut takistav oskustööjõu nappus istub haridussüsteemi augus
Kohalikele tugevustele rajatud spetsialistiõpe aitab piirkonda investoritele atraktiivsemaks muuta, kirjutab Eesti 200 esinumber kohalikel valimistel Pärnus Sulev Alajõe vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kohalikele tugevustele rajatud spetsialistiõpe aitab piirkonda investoritele atraktiivsemaks muuta, kirjutab Eesti 200 esinumber kohalikel valimistel Pärnus Sulev Alajõe vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.