Katariina Krjutškova • 21. november 2011 kell 14:31

Mihkelson: vasakpoolsed on küsimuse ees

Sotsialistid olid Hispaanias võimul viimased kaks valimisperioodi, kuid nende toetus sulas võrdeliselt majandusraskuste kuhjumisega, mistõttu oli paremtsentristide võit etteennustatav, ütles IRLi kuuluv rahvasaadik Marko Mihkelson.

„Samas ei saa nende (paremtsentristide - toim) elu olema kerge, kuna ees seisab väga suur hulk lahendusi ootavaid probleeme,“ sõnas Mihkelson. Ta lisas, et hetkel on kõigis Euroopa Liidu suuremates ja enamikes teistes riikides võimul paremtsentristlikud valitsused.

Mihkelsoni sõnul on laenude kuhjumist põhjustav hoolekanderiigi mudel möödanik. See on Mihkelsoni sõnul mõttekoht mitte ainult sotsidele, vaid kõigile Euroopa vastutustundlikele poliitikutele. „On ju täiesti arusaamatu, et nii mõnelgi pool Euroopas on töötu olla mugavam kui tööl käia. See pole mõistagi jätkusuutlik,“ kommenteeris poliitik.

Selleks, et sotsiaalsüsteem püsiks, peab juba praegu panustama oluliselt enam teadusuuringutesse ja innovatsiooni, et demograafilise surve all Euroopa konkurentsivõimet suurendada, majandust kasvatada, meie endi ning laste tulevikku kindlustada, sõnas Mihkelson ja jätkas: „Seda ei saa aga näiteks teha pelgalt ja tuimalt lastetoetuste üleüldise kolmekordistamisega, nagu pakuvad meie sotsid.“

Mis saab sotsiaaldemokraatiast Eestis? Mihkelsoni sõnul on sotsidel oluline roll poliitilise debati ja otsuste kujundamisel. „Samas pole üksnes püsikulude suurendamisele suunatud poliitika aga jätkusuutlik ning pelgalt astmelise tulumaksuga olukorda ei paranda. Siin on sotsidel kindlasti vaja tõsiselt kaaluda, mis on eeloleval kümnendil ikkagi kõige olulisemad poliitilised sammud, mida Eesti peaks tuleviku nimel ette võtma. Sama küsimus seisab ka kogu Euroopa vasakpoolsuse ees,“ lisas Mihkelson.

Mihkelson  vastas Äripäeva päevaküsimusele "Kas sotsiaaaldemokraatial on tulevikku?". Küsimus oli ajendatud Hispaania valimistulemustest, kus seitse aastat võidukalt riiki juhtinud sotsid said ajaloo halvima valimistulemuse.

Hetkel kuum