Anne Oja • 22. november 2011 kell 21:00

Elektrimüüjad pääsevad ligi kõigi tarbijate andmetele

Tarbimisandmed muutuvad kõigile tarnijatele nähtavaks. Neid andmeid hakkab koguma ja vahendama Elering, rääkis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Einari Kisel.

Praegused tarbimislepingud lõpevad sisuliselt 2012. aasta 31. detsembril, kuid väiketarbijail pole vaja joosta uusi elektrilepinguid sõlmima.

Pakkumised saadetakse elektrooniliselt. Järgmise aasta teises pooles on elektrimüüjatelt oodata konkreetseid pakkumisi. Väiketarbijaile võidakse seejuures pakkuda 2-3 aastaks fikseeritud hinda, rääkis Kisel. Teistes riikides on palju kasutatud lahendust, kus tarbija sisestab oma aadressi veebi ja saab seejärel automaatselt kõikide elektrimüüjate elektroonilised pakkumised.

"Igasugused kokkulepped jäävad elektritarnija ning -tarbija vahele," ütles Kisel. "Sellist asja ei tule nagu pensionifondis, et võid tarnijat vaid korra aastas vahetada. Võid kas või iga kuu elektrimüüjat vahetada."

Elektriarveid hakkab 2013. aastast saatma Eesti Energia Jaotusvõrk. See tähendab ühtlasi, et tuulikuomanik tavatarbijale ise elektrit müüma ei tule.

Elektrituru täieliku avamise kampaania tuleb majandusministeeriumi hinnangul odavam, kui olid digitelevisioonile või eurole ülemineku kampaaniad. Ministeerium kulutab ilmselt mõnesaja tuhande euro ringis.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium saatis valitsusse elektrituruseaduse eelnõu. Tuleval nädalal jõuab seaduseelnõu ilmselt juba riigikokku.

Hetkel kuum