12. detsember 2011 kell 21:00

Riikide võimalik abi pankadele halb uudis

Kapitali vajavad ja valitsuste poole pöörduvad Euroopa pangad võivad tekitada langusspiraali, kus pankade kahjumid paisuvad ja riikide võla hind kasvab. Eelkõige tekitab see probleeme Lõuna-Euroopa riikidele nagu Hispaania, Itaalia ja Prantsusmaa.

Tekkida võib väga ohtlik nõiaring. Euroopa Pangandusasutus (EBA) andis 8. detsembril käsu Euroopa pankadele koguda juunikuuks reservidena 115 miljardit eurot. Pankadel seisab ees probleem, et kasumid muutuvad kahjumiteks ja kapitaliturgudelt ei suudeta enam raha kaasata, mis ei jäta muud võimalust, kui laenata raha valitsustelt.

Umbes 70% kapitali täiendusi vajavatest pankadest on pärit Hispaaniast, Kreekast, Itaaliast ja Portugalist ehk riikidest, millel on niigi enda usaldusväärsusega probleeme, vahendas Bloomberg.

“Kui lõuna riikide valitsused panevad raha pankadesse, siis nende võla hind kohe kasvab ja suurendab probleemi,” ütles Euroopa Poliitikauuringute keskuse tegevjuht Karel Lannoo. “Siis kasvavad ka pankade kahjumid, sest nemad on riikide võlakirjade omanikud. Tegu oleks pahelise tsükliga. Raske on määratleda, kas stabiliseerida enne panku või võlakirju.”

Kreeka saab niigi abi, hoopis teised on hädas. Kõige enam on hädas Kreeka pangad, kes kokku vajavad 30 miljardit eurot, kuid nemad saavad abi Euroopa Liidult ja Rahvusvaheliselt Valuutafondilt. Teisel kohal on Hispaania pangad, kes vajavad 26 miljardit eurot ja kelle seas paistab silma Banco Santander. Firma vajab lisa 15,3 miljardit eurot, mida on rohkem, kui vajab ükski teine pank Euroopas.

EBA alandas läinud nädalal Prantsuse pankade kapitalivajadusi 17% võrra, 7,3 miljardi euroni. Neist enim raha vajavad Societe Generale (2,1 miljardit eurot) ja BNP Paribas (1,5 miljardit eurot).  Itaalia pangad on aga valmis “igal võimalusel” EBA nõuetele vastu seisma ja ähvardavad isegi kohtuga. Regulaatori hinnangul vajavad Itaalia pangad 15,3 miljardit eurot.

Hetkel kuum