13. detsember 2011 kell 11:50

Barroso kritiseeris Suurbritannia keeldumist

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso kritiseeris Suurbritannia keeldumist ELi aluslepingute muutmisest eurokriisi vastu võitlemisel.

Londoni nõudmine teha oma finantssektorile erandeid oleks viinud siseturu lõhenemisele, ütles Barroso täna Strasbourgis Euroopa Parlamendis. Sel põhjusel oli läinud nädalal toimunud tippkohtumisel ainus võimalus võtta vastu otsus ilma Suurbritanniata, lisas ta.

Mitmed parlamendisaadikud tervitasid ELi riikide karmi hoiakut Suurbritannia nõudmiste suhtes. Nii ütles sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni juht Martin Schulz, et Briti valitsusjuhi David Cameroni eesmärk oli saavutada see, et "Londoni City spekulandid" ei alluks ühelegi ELi regulatsioonile. "Õnneks ei lasknud teised endale survet avaldada," märkis Schulz.

Konservatiivse Euroopa Rahvapartei fraktsiooni juht Joseph Daul arvas, et Suurbritannia loobus ELi kodanike huvide kaitsmisest ning solidaarsusest oma partneritega. "Miks peaksid nüüd teised edasi tegema Suurbritanniale järeleandmisi," küsis prantsuse saadik.

Daul pidas silmas aastast 1984 Suurbritanniale kehtestatud soodustingimusi, mille kohaselt vähendati brittide osamakseid Euroopa Liidule.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum