12. detsember 2011 kell 13:43

Prantsuse kõrge ametnik: briti konservatiivid on lollid

Suurbritannia peaministri David Cameroni keeldumine koos teiste EL riikidega eurot päästa on esile kutsunud pahameele nii prantslaste seas kui mujal Euroopas. Prantsuse finantsjärelevalve juht sõimas britte avalikult lollpeadeks.

Prantsuse finantsjärelevalve AMF juht Jean-Pierre Jouyet ütles intervjuus kanalile France Iter, et briti konservatiivid on teinud eriti raske vea. „Kaua aega öeldi, et prantsuse parempoolsed on maailma kõige lollimad. Ma usun, inglise parempoolsed on nüüd näidanud, et nad on võimelised olema ise maailma kõige lollimad,“ vahendas Jouyet intervjuud Spiegel Online.

Jouyet heidab peaminister David Cameroni valitsusele ette finantssektori huvide eelistamist riigi huvidele. Käik, mis on tema sõnul EL ajaloos haruldane. Cameroni eelkäijad Tony Blair ja Gordon Brown sellist viga ei oleks teinud, ütles Jouyet.Jouyet rõhutas, et tema sõnu ei tohiks võtta kui üldist kriitikat brittide vastu tervikuna. Vastupidi, Euroopa vajab tema sõnul oma briti sõpru.

Ka Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy väljendas Londoni suhtes pettumust. „Nüüd on täiesti selgelt kaks Euroopat: üks, mis soovib oma liikmete vahel näha solidaarsust ja reguleerimist. Ja teine, mis klammerdub ainult ühisturu loogika külge,“ ütles Sarkozy ajalehele Le Monde. Sarkozy on siiski vastu Suurbritannia lahkumisele Euroopa Liidust. „Meil on Suurbritanniat vaja,“ rõhutas Sarkozy ning meenutas prantsuse-briti sõjalist koostööd Liibüas.

EL rahandusvolinik Olli Rehn kahetses brittide otsust samuti, ning seda mitte ainult euroala seisukohalt, vaid ka murest brittide enda pärast. Euroopa Komisjoni asepresident Viviane Reding seevastu usub, et Suurbritannia siiski ühineb uue EL leppega. „Oma kogemustest me teame, et nad punnivad alati natuke astu ja siis otsivad ometigi ühendusteed, et siiski kampa tulla,“ ütles Reding kanalile MDR info. „Britid vajavad meid rohkem kui meie britte.“

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum