Indrek Kald • 28. juuli 2012 kell 9:42

Reformierakond: õpetajate palgatõus peab tulema

Sel nädalal Riigikogus kogunenud Reformierakonna omavalitsusjuhid arutasid hariduskorralduse kaasajastamise kava, kus ühiselt leiti, et õpetajate palgatõus ei tohiks mingil juhul tulla põhikoolide sulgemise hinnaga.

Hariduskorralduse kaasajastamise kava vajab põhjalikku avalikku arutelu ning sisukat eeltööd. Kava rakendamise tähtajaks planeeritud 1. jaanuar 2013 tundub ebareaalne.

Omavalitsuskogu esimehe Kalev Lillo sõnul peab põhiharidus kui kohustuslik haridusmiinimum olema kättesaadav võimalikult kodu lähedal. "Koduläheduse definitsioon peab põhinema analüüsil. Kogu ühistranspordisüsteem vajab vastavalt sellele ka täiendamist. Samuti peab õpilastele olema tagatud turvaline kooliteetee," lausus Lillo.

Riigikogu kultuurikomisjoni esimehe Urmas Klaasi sõnul peab koolitüübi suurus ja rahastamismudel toetama kvaliteetset kooliharidust ja hariduse piirkondlikku kättesaadavust.

"Ümberkorraldused hariduses peavad olema komplekssed: erivajadustega laste hariduse reform ja koolivõrgu ümberkorraldused peavad käima käsikäes ning üksteist loogiliselt täiendama. Ka üle 6000 erivajadusega õpilase hariduse tulevik peab olema selge," rõhutas Urmas Klaas. Üldhariduskoolidel tuleb kindlasti tihendada koostööd kutsekoolidega, sest nende koolitüüpide integratsioon on oluline, lisas ta.

Arutluses osalesid lisaks omavalitsusjuhtidele ka riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liikmed Jaanus Tamkivi, Urmas Klaas, Kalev Lillo, Lauri Luik, Urve Tiidus, Andrei Korobeinik, Terje Trei, Aare Heinvee, Rein Aidma, Paul-Eerik Rummo, Andre Sepp ja Tõnis Kõiv.

Reformierakonna omavalitsuskogu ühendab erakonda kuuluvaid kohalike volikogude esimehi, vallavanemaid, linnapäid ja maavanemaid. Omavalitsuskogu juhib riigikogu liige Kalev Lillo. Reformierakond juhib Eestis 83 omavalitsust.

Hetkel kuum