Kadri Põlendik • 23. oktoober 2012 kell 15:41

220 Energia leppetrahve esialgu ei puutu

220 Energia juht Marko Allikson ütles leppetrahvidest rääkides, et firma ootab ära Tarbijakaitseameti päringu tulemused ning otsustab seejärel, mida ette võtta.

„Meil on aega ju selle otsuse tegemiseks. Kui selgub tegelik olukord, siis on tark see otsus ka teha,“ sõnas Allikson vastuseks küsimusele, kas ettevõttel on plaanis leppetrahvid kaotada. Ta lisas, et oodatakse 2. novembrini, mil tuleb vastus Tarbijakaitseameti järjekordsele päringule. Allikson leidis, et praeguses olukorras on kaks varianti: „Mitte üldse müüa selliseid pikaajaliselt fikseeritud hinnaga leppeid, vaid teha mõlemapoolselt muudetava hinnaga paketid. Teine võimalus on tõsta hinda, pannes sinna sisse riskimarginaal. Mis see õige on, see alles selgub.“

Alliksoni hinnangul on leppetrahvide keelamine tarbijavaenulik.

„Tarbija ju kaotab. Tegemist on ju elektri vabaturu lepingutega, kus elektrimüüjal ei ole muudmoodi võimalik tagada odavamat hinda pikemaks perioodiks," märkis Allikson.

"Kui klient läheb ära sel hetkel, mil 1-2 kuud on turul hind odavam, siis selgelt kannatab müüja ju kahju,“ selgitas Allikson lisades, et leppetrahv on kahjulik ka elektrimüüjale.

Tarbijakaitseamet teatas eile, et elektrimüüjate avatud turu müügilepingute tingimustes on puudusi. Amet leidis, et leppetrahvi nõudmine tarbijalt ei ole õiguspärane, kui ta ei ole lepingutingimusi rikkunud ning teatab lepingu lõpetamisest kuu aega ette.

Eesti Energia teatas täna, et kaotab leppetrahvi, kuid tõstab sellevõrra hindu. Uued hinnad selguvad järgmisel nädalal. Ka Elektrum Eesti avaldas, et firma kaotab leppetrahvi, kuid hindu nad ei tõsta.

Hetkel kuum