Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas tappa laulurästast

  Hiljuti lugesin üllatusega, et Eesti olevat üks neist riikidest, mis toetab nn finantstehingute maksu. Hiljem sain küll signaali, et päris nii see ei ole ja midagi pole veel otsustatud. Hea küll – samas näib finantstehingute maks (FTM) olevat tulekul. Küsitava motivatsiooniga rünnak süsteemile, mis on isegi habras ning millest me kõik suures osas sõltume, väärib tähelepanu, sest kujundab majanduskeskkonda, kus me elame.

  Miks on motivatsioon küsitav? FTMist rääkides toovad poliitikud Euroopa tasandil välja selle, et see peaks vähendama turgude volatiilsust, ohjeldama spekulante ning tooma lõpuks ka maksutulu. Tegemist oleks niisiis põhimõtteliselt parima leiutisega pärast avastust, et mozzarella võiks olla hea just tomati ja basiilikuga.
  Nagu tihti sellistel puhkudel, on olulisim jäetud viimaseks. Kohati maksesuutmatuse äärele jõudnud Euroopa otsib paaniliselt kohti, kust oleks võimalik täiendavat maksutulu välja pigistada – mitte just eriti hoolides sellest, millised on uute maksude pikemaajalised mõjud. Hea näide sellest on Prantsusmaa, kus on “selgunud,” et jõukamate inimeste kodumaa-armastust on maksupoliitikaga üllatavalt kiiresti võimalik proovile panna.
  Turg riskantsemaks. Võimalikku maksutulu kokku lüües seega kas ei aduta või ei taheta aduda seda, mida see kaasa toob. Ja seda just selles perspektiivis, millist retoorikat FTMi puhul kasutatakse – turgude volatiilsus väheneb jne.
  Esiteks puuduvad andmed, kuidas ja kas üldse aitaks FTM volatiilsust vähendada. Seda koledat volatiilsust ehk hindade heitlikkust, mis ühelegi turuosalisele (sh investor kas või pensionifondis) ei meeldi. Samas võib pea iga turgude kogemusega inimene pidada väidet volatiilsuse vähenemise kohta, vabandage mind,  jamaks. Sama meelt on ka need, kes lähenevad akadeemilisemalt. 2003 leidis Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) uuring, et FTM on otseselt seostatav finantsturgude alanenud käibega ning kasvanud volatiilsusega. Jah, te lugesite õigesti.
  2011 leidis sama institutsioon (IMF) ajaloolisi andmeid ja näiteid uurides, et FTM vähendab turgude likviidsust. Alanenud käivet sai juba mainitud. See tähendab aga juba, et igal tehingul on hinnale potentsiaalselt suurem mõju. Ja jällegi – siin räägime juba kasvanud volatiilsusest! Kuna viimane on üks olulisemaid riskide hindamisel kasutatavaid näitajaid, siis FTM muudab turud riskantsemaks. Moonutatud saab ka hinnakujunemismehhanism laiemalt, sest FTM loob olukorra, kus teatud tehingud ei ole kuluefektiivsed ning seega ei jõua ka väiksema mõjuga informatsioon ilmselt hindadesse senise kiirusega. Kannatab turgude efektiivsus.
  Kui aga nüüd tekib küsimus, et kuidas need efektiivsused, likviidsused ja volatiilsused mõjutavad ka neid, kellel ei ole kallid lipsud ning enesehinnang, mis ka väiksemasse angaari ära ei mahu, siis vastus on lihtne – kapitali hinna kaudu. Nimelt on väiksema efektiivsuse, likviidsuse ja kõrgema volatiilsusega turgudelt kaasatav kapital kallim. Kallim kapital tähendab ettevõtete jaoks väiksemaid investeeringuid ning, mis seal salata – arengu pidurit.
  “Arengu pidur” on aga narratiiv, mida igaüks võib ise edasi arendada ning jõuda kas või põletavaima probleemi ehk tööpuuduseni välja. Lõppude lõpuks sõltub kapitali hinnast teatud juhtudel ka see, kas aus töömees X saab tööd või mitte.
  Absurdne maks. Kui me aga meenutame Prantsusmaa näidet, kus jõukamad inimesed on uue presidendi abiga eneses avastanud suurema kalduvuse kosmopoliitsusele, siis sama efekti tekitaks ka FTM. Tehingud koliksid sinna, kus neile ei tehta arutuid takistusi. Mida see aga tähendaks?
  Seda, et seda maksu ei suudeta oodatud mahus koguda. Mõju maksu peamisele motivatsioonile ehk tulule? Sõprade rootslaste näide on ilmekas – aastail 1984 kuni 1991 kehtinud FTM abil loodeti koguda 1,5 mld krooni aastas, kuid vähenenud käivete (tehingute pagemise) tõttu koguti 80 mln aastas. Lisaks sellele satuti käivete vähenemisest paanikasse ning alandati tulumaksu turgudelt teenitult. Netoefekt – null, kui mitte päris õnnetu.
  Mõni ime, et rootslased, kellel on maksust reaalne kogemus, on selgelt vastu. Finantsehingute maksu puhul on seega tegemist millegagi, kus poliitiline tahe on taas lämmatamas tervet mõistust. Ajalugu näitab, et saadavat tulu on raske hinnata või kisub see kaudselt negatiivseks. Samas on negatiivsed mõjud turgudele tervikuna ja sealtkaudu kapitali hinnale olnud mõõdetavad.
  Mul oleks hea meel, kui meie oma imetillukese majandusega jääksime sellest eksperimendist välja ning saaksime ehk mingi konkurentsieelisegi.
  Finantstehingute maks on plaan tappa laulurästas, ta ära grillida ning ära süüa. Pärast on ehk imestus suur, kui kõht on tühi, kuid laulu enam ei kosta. Absurdne võrdlus ehk? Jah, kuid ka absurdne maks.
 • Hetkel kuum
Indrek Lepik: kui palju maksab raketirünnak Rakvere pihta?
Eestil on valida, kas me oleme rünnaku korral sunnitud sõdima omaenda pinnal või suudame hävitada vaenlase territooriumile jäävad üksused ja taristu. Ja nüüd küsigem: mitu miljardit eurot on liiga palju selleks, et vältida vajadust näiteks Rakvere linn nullist uuesti üles ehitada, kirjutab Äripäeva välisuudiste toimetaja Indrek Lepik.
Eestil on valida, kas me oleme rünnaku korral sunnitud sõdima omaenda pinnal või suudame hävitada vaenlase territooriumile jäävad üksused ja taristu. Ja nüüd küsigem: mitu miljardit eurot on liiga palju selleks, et vältida vajadust näiteks Rakvere linn nullist uuesti üles ehitada, kirjutab Äripäeva välisuudiste toimetaja Indrek Lepik.
Apple’ist võib saada digiturgude määruse esimene ohver
Euroopa Komisjon alustas esimest uurimist uue digiturgude määruse (DMA) põhjal, kahtlustades Apple’it äpiloojate diskrimineerimises.
Euroopa Komisjon alustas esimest uurimist uue digiturgude määruse (DMA) põhjal, kahtlustades Apple’it äpiloojate diskrimineerimises.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Külm kaup püsib tänavu endiselt kuum: jäätisetootja tegi mais rekordkäibe
Jäätise müüki mõjutab enim soe ilm, see on argument number üks, rääkis käsitöö pulgajäätisetootja Jäämari eestvedaja Virgo Tuul saates “Kuum tool”.
Jäätise müüki mõjutab enim soe ilm, see on argument number üks, rääkis käsitöö pulgajäätisetootja Jäämari eestvedaja Virgo Tuul saates “Kuum tool”.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
President Karis jättis automaksu välja kuulutamata
President Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud automaksu, mis pole võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumise tõttu kooskõlas põhiseadusega.
President Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud automaksu, mis pole võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumise tõttu kooskõlas põhiseadusega.
Kas aktiivselt juhitud fondidel on mingeid eeliseid?
Investeerimisfondide valikul on oluline aru saada, milline on fondi strateegia ja kuidas see on juhitud. Üldjuhul eelistatakse passiivselt juhitud fonde aktiivsetele. Lisaks sellele, et passiivse fondi haldustasud on madalamad, on levinud arusaam, et enamik aktiivselt juhitud fonde ei suuda pikemas perspektiivis turgu edestada.
Investeerimisfondide valikul on oluline aru saada, milline on fondi strateegia ja kuidas see on juhitud. Üldjuhul eelistatakse passiivselt juhitud fonde aktiivsetele. Lisaks sellele, et passiivse fondi haldustasud on madalamad, on levinud arusaam, et enamik aktiivselt juhitud fonde ei suuda pikemas perspektiivis turgu edestada.
Nopri Talu laiendab oma tootmist
Juustu- ja piimatoodete tootja Nopri Talu teatas ühismeedias, et laiendab oma meiereid.
Juustu- ja piimatoodete tootja Nopri Talu teatas ühismeedias, et laiendab oma meiereid.