Indrek Kald • 26. oktoober 2012 kell 5:43

Tsahkna: streigi lõpp ei tähenda, et mured on lahendatud

Meditsiinitöötajate streigi lõppemine ei tähenda, et kõik küsimused on lahendatud, ütles riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

"Vastupidi, suuremad ja sisulised muudatused on ettevalmistamisel sotsiaalministri poolt kokkukutsutud meditsiini tuleviku töörühmas. Sotsiaalkomisjonil on kavas kokku kutsuda tervishoiusüsteemi jätkusuutlikkuse teemal riiklikult tähtsa küsimuse arutelu riigikogus," märkis ta. "Arstide streik rõhutas veelgi vajadust üle vaadata kogu tervishoiusüsteemi korraldus," lisas Tsahkna.

Tema sõnul saabus streiki lõpetav kokkulepe viimase nädala jooksul tekkinud pooltevahelise usalduse tulemusel. "Viimasel nädalal toimunud konsultatsioonid ning eilne ametlik koosolek näitas, et ka kõige keerulisemast olukorrast on väljapääs. Saavutatud kokkulepe on väärikas ning kõigi huvisid ja riigi võimalusi arvestav," kinnitas Tsahkna.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe sõnul on tal hea meel, et õdede ja hooldajate töötasud tõusevad enim. "Samuti on mul hea meel, et residendid hakkavad alates 1. jaanuarist saama täisväärtuslikult tasustatud kõigi päevade eest nädalas, mil nad tööd teevad. Samuti langevad meditsiinitöötajate koormused nii ambulatoorse kui ka statsionaarse ravi puhul," lisas ta.

Streik on Tsahkna ütlusel äärmuslik vahend. "Loodan, et streigid ei muutu meie elus igapäevaseks, kuna siis nende mõju ka kaob. Olen seisukohal, et enamus probleeme on võimalik omavahelise ärakuulamise ning arvestamise tulemusel lahendada ilma äärmuslikke vahendeid kasutamata," kommenteeris ta Eesti iseseisvuse taastamise järgse kõige suurema ja pikema streigi lõppemist.

Hetkel kuum