Sirje Rank • 1. märts 2013 kell 13:50

Rootsi majandusest positiivne üllatus

Täna avaldatud Rootsi läinud aasta viimase kvartali majanduskasvu number oli oodatust parem – SKP languse asemel jäi see eelnenud kvartaliga võrreldes samale tasemele.

Agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikud olid prognoosinud 0,8% suurust SKP langust.

Aasta baasil kasvas Rootsi SKP 1,4%, teatas Rootsi statistikaamet.

„See oli oluliselt tugevam ja jõudsam lõpp 2012. aastale kui me loota oskasime,“ ütles Swedbanki analüütik Knut Hallberg. „Keskpangal on prognoosides õigus olnud, ülejäänud on eksinud. Muudame nüüd ühtlasi ära oma intressikärpe prognoosi ja näeme pigem, et baasintressid ei muutu,“ ütles ta Bloombergile.

Eratarbimine kasvas Rootsis neljandas kvartalis 0,9% ja firmade investeeringud 1,9%, samas kui eksport vähenes 0,9%.

Tööpuudus jätkab kasvu, kerkides tänavu 8,1%-le läinud aasta 7,7%-lt, prognoosis Rootsi keskpank veebruaris. Majandus hakkab aga aasta keskpaigast toibuma – keskpanga prognoosi järgi kasvab Rootsi SKP tänavu 1,2% ja tuleval aastal 2,7%.

Hetkel kuum