Indrek Kald • 22. aprill 2013 kell 13:21

Ergma: lõpetame põllumajanduse toetamise senises mahus

Riigikogu esimees Ene Ergma ütles Euroopa Liidu riikide parlamendijuhtide konverentsil, et EL peaks lõpetama põllumajanduse toetamise senises mahus.

Euroopa Liidu eelarvevahendite suunatus peab riigikogu esimehe arvates vastama tänastele ja tuleviku väljakutsetele. "Kas ei oleks juba viimane aeg lõpetada põllumajanduse subsideerimine senises mahus ja suunata vabanenud finantsvõimalused innovaatilise majanduse tugevdamiseks? See aitaks luua uusi töökohti ja hõivata iseäranis noori inimesi, kelle hulgas on tööpuudus eriti kõrge ja üha kasvav," märkis Ergma.

Riigikogu esimees ütles täna konverentsil, et EL on eeskätt kodanikkond, mitte selle institutsioonid ning institutsioonid tuleb kodanikele lähemale tuua.

Ta kutsus Küprosel Nikosias toimuval üritusel üles endilt aegajalt küsima, kas me pole ületamas punast joont, kus enamik Euroopa kodanikest mõtleb liidust kui institutsioonist. "Mõtleme Euroopa Liidust pigem kui "nemad seal", mitte kui "meie siin". Kas me ei ole mitte jõudnud olukorda, kus ELi bürokraatiamasin toimib juba üsna autonoomselt, soovimata tähele panna mõistlikke argumente," lisas ta.

ELis kiputakse Ergma sõnul paljusid valdkondi liigselt reguleerima, selle asemel et jätta need rahumeeli rahvusparlamentide pädevusse, ilma et ELi ühtsus ja areng kannataks.

Ergma toonitas samas, et mitte kõiges ei saa süüdistada ELi, vaid tuleb ka ise vaadata peeglisse ja lõpetada käitumine nn jõuluvanapoliitikutena, kui pakume riigile ülejõukäivaid kingitusi saamaks valimistel suurimat toetust. "Pidev jõuluvanapoliitika  on vastutustundetu nii oma riigi ja kodanike, kui ka Euroopa Liidu suhtes tervikuna. Me peame sellest õppima ja järeldusi tegema," märkis ta.

Lisaks tõdes Ergma euroliidu parlamendijuhtide kokkusaamisel, et läbipaistvus, selgus ja vastutustundlik käitumine on see, mida Euroopa kodanikud ootavad nii oma kui ka Euroopa Liidu institutsioonidelt.

Hetkel kuum