• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Piinatud geeniuse elu kunstis

  Peter Watkins on loonud Edvard Munchi biograafiafilmis oskuslikult kunstnik-geeniuse prototüüpi, milles too on haige oma ajast ning nõrgast tervisest.

  Modernistliku kunsti ühe ikoonilise figuuri, norralase Edvard Munchi sünnist möödub tänavu 150 aastat. Selle auks näidati kinos Artis hiljuti temaga seotud filme. Nende seas ka 1974. aastal valminud eluloolist linateost “Edvard Munch”, mille režissöör on Peter Watkins.
  Filmi vaatama minnes oli rinnus suur õhin, kuivõrd olen nii Watkinsi kui ka Edvard Munchi suur austaja.
  Teades põhjalikult Munchi elulugu ja loometööd ning olles sealjuures kindel Watkinsi põhjalikkuses, eeldasin, et ei pea pettuma. Ja nii ka läks, kõik oli kenasti paigas.
  Watkinsi põhirõhk oli piinatud kunstnik-geeniuse müüdi loomisel. Munchi looming ju oli lahutamatult seotud tema elus toimuvate pöördeliste hetkedega. Selle rõhutamist on raske Watkinsile ette heita, sest filmi valmimisajal oli just selline kunstniku tüüp ligitõmbav.
  Watkins analüüsis Munchi keerukat elukulgu dokumentalistliku realismi läbi. Ta palkas näitlema amatöörid, et saavutada võimalikult dokumentalistlik efekt. Inimesed justkui askeldaksid, nii nagu nad igapäevaselt seda ikka teevad ja kaamerasilm lihtsalt jälgis neid.
  Ent seejuures on see ka tõeline kunstifilm oma visuaalses keelekasutuses ja kompositsioonis – kindlad poosid ning näoilmed korduvad rütmiliselt, maalidel olev sündmustik tuuakse lõuendilt reaalsesse ellu, mida Munch läbi elas, jutustaja poolt loetavad tsitaadid kunstniku päevikust ja üksikud laused Munchi suust kõlavad kui närviline poeesia, mis ilmestab seda draamatilist õhkkonda.
  Ent filmiprogrammiga tema juubeliaasta ei lõpe. Toimumas on veel terve hulk erinevaid üritusi. Lisainfo www.munch150.no/en
   
  Hinnang
  “Edvard Munch” (1974)
  Hinnang: 9Režissöör: Peter WatkinsiLisainfo Munchi elu ning tema 150. sünniaastapäevaga seotud ürituste kohta: www.munch150.no/en ja www.edvard-munch.com
  .
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Saksamaa rikkad liigutavad massiliselt raha Šveitsi
Pühapäeval toimuvatel Saksamaa parlamendivalimistel võivad riigis võimule saada vasakpoolsed. Saksa miljonärid on selle kartuses hakanud oma varasid Šveitsi liigutama, ütlevad pankurid ja maksujuristid, vahendab Reuters.
Pühapäeval toimuvatel Saksamaa parlamendivalimistel võivad riigis võimule saada vasakpoolsed. Saksa miljonärid on selle kartuses hakanud oma varasid Šveitsi liigutama, ütlevad pankurid ja maksujuristid, vahendab Reuters.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.