• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Läbi nagu Läti raha

  Läti lati aeg hakkab läbi saama. 1. jaanuaril 2014 muutub Lätis maksevahendiks euro. Seega ütlus "läbi nagu Läti raha" ei ole enam varsti kohane.

  Latt oli Lätis kasutusel 1922-1940. 1. novembril 1922. loodi Läti keskpank ja juba järgmisel päeval lasti välja ajutine 10latine pangatäht, milleks tehti ületrükk 500rublasele rahatähele, kirjutab Läti Pank. Enne seda kehtis ajutine Läti rubla ning Läti linnade kohalikud rahad, Saksa okupatsioonimargad, tsaari-Vene rublad ja eri Vene ajutiste valitsuste rublad.
  Nõukogude Liidu-poolse Läti okupeerimise järel tuli Lätis 1941. aastal kasutusele Nõukogude rubla. Seejärel okupeeris Läti Saksamaa ja käibele tulid Reichsmargad. 1944. vallutas Läti taas Punaarmee ja Lätis muutus maksevahendiks Nõukogude rubla.
  1993. aastal võeti Läti rubla (rublis) asemel taas kasutusele latt (1 latt =200 Läti rubla).
  Käibel on 5-, 10-, 20-, 50-, 100- ja 500latised rahatähed ning 1-, 2-, 5-, 10-, 20- ja 50santiimised ning 1- ja 2latised mündid. Läti lati rahvusvaheline sümbol on LVL, kohalik lühend Ls.
  Läti suurima nominaaliga rahatäht on üks kalimaid Euroopas. Läti 500latine rahatäht jääb Euroopas maha vaid Šveitsi 1000frangisest rahatähest. 500latise väärtus on ligi 712 eurot, 1000frangisel 816 eurot.
  10. detsembril alustati Läti euro stardikomplektide müüki. Stardikomplekti väärtus on 10 latti ehk 14,23 eurot. Stardikomplektid on müügil kommertspankade kontorites, 302 postkontoris ja Läti keskpangas. Läti euromündid (ja euro pangatähed) muutuvad seaduslikuks maksevahendiks 1. jaanuaril.  Läti euromündid on vermitud Baden-Würtembergi müdikojas.
  Eesti Pank vahetab Läti latte (pangatähti, mitte münte) eurodeks jaanuaris ja veebruaris keskkursiga ja teenustasuta Eesti Panga muuseumis. Läti latt kehtib ametliku maksevahendina veel kahe nädala jooksul pärast euro kasutuselevõttu. Alates 15. jaanuarist on Lätis ainuke ametlik maksevahend euro. 1. jaanuaril 2014 ühineb Läti euroalaga ja sel päeval võetakse Läti lati asemel kasutusele euro kursiga 1 euro = 0,702804 latti.
  Lätist saab euroala 18. liige.
  Läti rahast on avatud Eesti Panga muuseumis Läti raha ajaloo näitus, mis jääb avatuks veebruari lõpuni. Näitus annab ülevaate Lätis käibinud maksevahenditest aastatel 1914–2013, samuti Läti rahasüsteemi kujunemisloost ja lati maksejõust, teatas Eesti Pank. Väljapanekus on nii Lätis käibinud rublad, lativääringu pangatähed ja mündid läbi aegade kui ka valik Läti Panga hinnatumatest meenemüntidest. Näitus valmis koostöös Läti Rahvusliku Ajaloomuuseumi ja Läti keskpangaga. Näitus jääb avatuks 28. veebruarini 2014. Sissepääs on prii.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.