Raivo Sormunen • 18 veebruar 2014

Eesti suurtööandja emafirmal börsiplaanid

 Taani korrashoiuteenuste pakkuja kavatseb müüa umbes 1,1 miljardi euro eest aktsiaid ja noteerida väärtpaberid Kopenhaageni börsil.

Saadavaga rahaga refinantseerib 1901. aastal Taanis loodud ettevõte laene ja maksab neid tagasi.

Koos IPOga müüvad osaliselt aktsiaid EQT Partners ja Goldman Sachs Groupi poolt nõustatud fondid. Samas jätkavad investoreina 2012. aasta sügisel ISSi 3,7 miljardit Taani krooni investeerinud pensionifond OTPP ja Kirk Kristianseni pere valdusfirma  KIRKBI Invest A/S.

"Avalik esmapakkumine peaks toetama meie tegevusstrateegiat, arendama meie avalikku- ja äriprofiili, parandama meie juurdepääsu kapitaliturgudele ja mitmekesistama meie investorite baasi," märkis ISSi juht Jeff Gravenhorst pressiteates.

ISS teenis mullu 78,5 mld Taani krooni käivet ehk 4,3% enam kui aasta eest.  Tegevuskasumit näidata 4,3 mld krooni ehk 2,2% vähem kui 2012. aastal.Alates 2005. aastast on ISS oma käibe tänu kiirele laienemisele kahekordistanud.

Hetkel näeb ISS kasvu arenevatelt turgudel ja rõõmustab, et Euroopa, mis annab kaks kolmandikku grupi käibest, näitab paranemise märke.

Kontsern on 530 000 töötajaga maailma üks suurima erakapitalil põhinevaid firmasid.

Ka Eestis kuulub firma 30-40 suurema tööandja hulka. 2012. aastal ulatus ISS Eesti keskmine töötajate arv 1745 inimeseni. Keskmine palgakulu ulatus kinnisvara korrashoiuteenuseid pakkuvas firmas 2012. aastal täistööaja kohta 498 euroni kuus.

Hetkel kuum