Mait Kraun • 10. juuli 2014 kell 20:41

Börs: pinged maailmas panid turud kõikuma

USA aktsiad tegid kauplemispäeva alguses Portugali sündmuste ajendil järsu languse. Investorite seas suurenes pingete tõttu maailmas nõudlus USA võlakirjade ning kulla järgi.

S&P 500 langes 0,4 protsenti ning sulgus 1964,73 punktil. Hommikul langes indeks aga üle 1 protsendi, mis oli suurim langus alates 15. maist. Dow Jones kaotas 0,4 protsenti ning lõpetas päeva 16 916,54 punktil.

„Selliste uudiste puhul kõigepealt inimesed tulistavad. Alles hiljem küsitakse küsimusi,“ ütles Federated Investors Inc fondihaldur Lawrence Creatura Bloombergile. „Selliste sündmuste puhul on tähtis aru saada, kas tegemist on isolatsioonis sündmusega või doomino esimese kiviga,“ ütles Creatura.

Ka Euroopa aktsiad langesid ning Portugali võla intressid tõusid. Muresid tekitas Lissabonis asuv Portugali pank Banco Espirito Santo. Pank jäi hiljaks lühiajaliste laenude tasumisega, sest pangal tekkisid auditeerimisega probleemid.

Langusele aitasid kaasa ka spekulatsioonid, et USA aktsiad on tõusnud liiga palju ja liiga kiiresti.

Kuld tõusis pingete ajendil 0,93% ning sulgus 1336,60 dollaril. Hõbe tõusis lausa 1,79% ning lõpetas päeva 21,45 dollarit untsi eest. Toornafta (Brent) tõusis 0,34% ning päeva lõpuks maksis barrel naftat 108,65 dollarit.

Hetkel kuum