Rainer Saad • 22. juuli 2014 kell 8:41

Hiina võlg 250% SKTst

Hiina võlg on paisunud 250 protsendini riigi SKTst ja see võib valmistada Pekingile raskusi tasakaalustamaks majanduskasvu.

Globaalse ulatusega Briti pank Standard Charteredi andmetel on Hiina koguvõlg paisunud 251%-ni riigi SKT-st. Näiteks 2008. aastal oli Hiina võlg SKT-ga võrreldes 147%.

Standard Charteredi Hiina peaökonomist Stephen Greeni sõnul on Hiina kõrge võlatase valmistamas turgudele muret.

Alates 2008. aasta finantskriisist, on Hiina oma majanduskasvus sõltunud palju laenudest. Kuid laenude kiire kasv on investorid murelikuks teinud. Hiina valitsus on samal ajal üritanud vältida majanduse rasket maandumist. 

Viimastel kuudel on Hiina valitsus rakendanud mitmeid meetmeid, mille eesmärgiks on majanduse stimuleerimine. Selliste meetmete hulka kuulub näiteks ka põllumajanduslaene pakkuvate pankade reservinõuete vähendamine.

Hiina teise kvartali majanduskasv oli 7,5 protsenti. Aasta kasvu eesmärgiks on Hiina valitsus seadnud 7,4 protsenti.

Vaatamata kiirele kasvule, valmistab Hiina kõrge võlakoormus analüütikutele muret. „Ignoreeritud on mitmeid Hiinaga seotud riske. Vaadake eluasemeturgu, vaadake kui kiiresti on halvad laenud tekkinud Hiina finantssüsteemi,” ütles Bank of America Merrill Lynchi Hiina juht David Cui CNBC-le. „Tõenäoliselt on vaja finantskriisi, et kogu süsteem halbadest asjadest puhtaks saaks,” lisas ta.

Eelmise aasta lõpus oli Hiina ettevõtete koguvõlg kasvanud 12 triljoni dollarini, mis on umbes 120 protsenti riigi SKT-st.

Hetkel kuum