EL kehtestas karmimad sanktsioonid Venemaa vastu

Sirje Rank 11. september 2014, 17:54

Euroopa Liit karmistas sanktsioone Venemaa vastu, olles valmis neid leevendama, kui Kreml ilmutab head tahet ja aitab kaasa Ida-Ukrainas rahu taastamisele.

Lõpetades mitu päeva kestnud kahevaheloleku ja vaidlused, otsustasid 28 riigi esindajad täna kehtestada alates homsest piirangud Euroopa tehnoloogia tarnimisele ja teenustele Venemaa naftasektori firmadele ning Venemaa kaitse ja energiasektori firmade juurdepääsule Euroopa kapitaliturgudele.

Ühtlasi lisati sanktsioneeritavate nimekirja veel 24 isikut, kelle tegevus on aidanud kaasa Ukraina idaosa olukorra destabiliseerimisele, vahendas agentuur Bloomberg.

"Me oleme alati rõhutanud, et meie sanktsioone on võimalik nii karmistada kui ka leevendada," ütles Euroopa Liidu Ülemkogu president Herman Van Rompuy tänases avalduses. Hinnang relvarahu seisule septembri lõpus võib tuua sanktsioonide muutmise, peatamise või osalise tühistamise, teatas ta.

Liikmesriigid otsustasid sanktsioonide karmistamise juba 5. septembril, kuid peatasid nende jõustamise, kuna samal päeval leppisid Ukraina valitsus ja separatistid kokku relvarahus. Euroopa Liidus ei ole olnud üksmeelt sanktsioonide karmistamiseks.

Sanktsioonid jõustuvad homme pärast nende avalikustamist ELi ametlikus teatajas.

Vene rubla nõrgenes uudise peale 0,9% 37,62 rubla tasemele dollarist ja börs langes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. September 2014, 18:01
Otsi:

Ava täpsem otsing