Sirje Rank • 19. september 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Cameron visandab föderatsiooni

Suurbritannia peaminister David Cameron lubas täna, et sarnaselt šotlastele saavad ka Inglismaa seadusandjad edaspidi suurema sõnaõiguse Inglismaad puudutavate seaduste üle.

Suurem iseotsustusõigus oli see, mida Suurbritannia juhtivad parteid šotlastele lubasid, kui nad referendumil liidus jätkamise poolt hääletavad. Selle poolt andis eile hääle 55,3% referendumil osalenutest.

"Suurbritannial on aeg koonduda ja edasi liikuda," ütles Cameron täna referendumi järel tehtud avalduses. "Oluline osa selles on tasakaalustatud kokkulepe, mis oleks õiglane Šotimaa elanike, ent samuti ka kõigi Inglismaa, Walesi ja Põhja-Iirimaa elanike suhtes," vahendas agentuur Bloomberg Cameroni.

"Kuulata tuleb ka Inglismaa miljonite inimeste hääli," ütles Briti peaminister, andes teada, et moodustatakse komisjon, mis hakkab ette valmistama vajalikke muudatusi Suurbritannia põhiseaduses. Komisjoni hakkab juhtima parlamendi alamkoja juht William Hague.

Cameroni jaoks on tänane avaldus vastus peaministri enda partei seest kostnud kriitikale, et šotlased saavad omale suurema kontrolli maksude, avaliku sektori kulude ja sotsiaalpoliitika üle, jätkates samas Suurbritannia parlamendis Inglismaad puudutavate seaduste kujundamist.

"Nii nagu šotlased hääletavad eraldi Šoti parlamendis maksude, kulutuste ja sotsiaalküsimuste üle, nii peavad ka Inglismaa, Wales ja Põhja-Iirimaa saama ise nende küsimuste üle hääletada. Ja see peab toimuma tandemis uue korraldusega Šotimaa jaoks," ütles Cameron.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt