Äripäev • 18. november 2014
Jaga lugu:

Vene meremehed ei pääse Mistrali pardale

Venelaste tellimusel valmiv Mistral-tüüpi kopterikandja Prantsusmaal Saint-Nazare'i tehases.
Venelaste tellimusel valmiv Mistral-tüüpi kopterikandja Prantsusmaal Saint-Nazare'i tehases.  Foto: epa

Vene meremehi, kes saavad Prantsusmaal Saint-Nazaire'is Mistrali juhtimise väljaõpet, ei ole eilsest saati lastud uue helikopterikandja Vladivostok pardale, teatas Ouest-France.

Meedia teatel on keeluotsuse taga Prantsusmaa võimud, kuigi riigi kaitseministeerium teatas ametlikult, et neile pole sellest midagi teada.30. juunist asub Saint-Nazaire'is asuvas laevatehases 550 Vene meremeest, kellest 400 on saanud dessantlaeval Vladivostok väljaõpet ning 150 kuulub õppelaeva Smolnõi meeskonda, mis tõi venelased Prantsusmaale. Septembris tegi Vladivostok kaks umbes 10päevast õppeväljumist merele.Kahe Mistral-tüüpi helikopterikandja ehituslepingu kogusummas 2 miljardit eurot sõlmisid juunis 2011 Vene riigifirma "Rosoboroneksport" ja Prantsuse ettevõte DCNS. Lepingus määrati esimese laeva üleandmistähtajaks 1. november 2014, kuid poolte kokkuleppel võivad tähtajad nihkuda.

Lepingu mittetäitmise korral võib viiviste ja trahvide summa ulatuda kolme miljardi euroni. Seoses Krimmi annekteerimise ja sündmustega Ida-Ukrainas on USA Prantsusmaalt mitu korda nõudnud Mistralide lepingu peatamist.

Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt