• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  MKM: sama raha eest saab rohkem osta

  Deflatsioon lubab sama raha eest osta rohkem.Foto: Julia-Maria Linna

  Eesti tarbija jaoks on tekkinud huvitav olukord, kus tingituna deflatsioonist saab järgmisel kuul osta sama raha eest rohkem kui praegu, kommenteeris majandusministeerium jaemüügi kasvu.

  Oktoobris kiirenes mõnevõrra sisekaubanduse kasv, olles tugev nii toidu kui ka tööstuskaupade segmentides, kus müügimahud suurenesid vastavalt 5 ja 8 protsenti. Samuti on kasv püsinud kiire võrreldes Euroopa Liidu keskmisega. Hinnatõusu pidurdumine, madal töötus ning võrdlemisi kiire reaalpalga suurenemine on loonud head eeldused sisekaubanduse arenguks. Järgnevatel kuudel on oodata senise trendi jätkumist ning jaemüügi kasvu jäämist 5–7 protsendi vahele.
  2014. aasta oktoobris ulatus jaemüük statistikaameti andmetel 418 miljoni euroni, kasvades aastaga 6%. Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeerituna suurenes müük võrreldes septembriga 2%. Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli 508 miljonit eurot, kasvades aastaga 8%.Eesti tarbija jaoks on tekkinud huvitav olukord, kus tingituna deflatsioonist saab järgmisel kuul osta sama raha eest rohkem kui praegu. Võimalik, et see on ka üks põhjusi, miks Eesti kodumajapidamiste hoiused jätkavad küllaltki kiiret kasvu.
  Oktoobris suurenes Eesti kodumajapidamiste hoiuste maht mullusega võrreldes 8% võrra, ulatudes 5,3 miljardi euroni. Seega on tarbijal küllaltki arvestatav puhver juhuks, kui palgakasv peaks aeglustuma. Seda kinnitavad ka konjunktuuriinstituudi baromeetrid – oktoobrikuu hinnangud perekonna rahanduslikule olukorrale olid viimati nii head 2007. aastal.Oktoober oli selle aasta parim kuu ka sõidukikaubanduses, kus müügimahud kasvasid aastaga 22%. Siin on ilmselt üks mõjutaja 1. detsembrist rakenduv autode käibemaksu arvestuse muutus, mistõttu osteti autod varem ära, et käibemaksult säästa.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
FEB ostab väiksema konkurendi
Kütte-, veevarustuse ja ventilatsiooniseadmete müüja FEB ostab taanlastelt samas valdkonnas tegutseva ettevõtte Vaga Tehnika Eesti.
Kütte-, veevarustuse ja ventilatsiooniseadmete müüja FEB ostab taanlastelt samas valdkonnas tegutseva ettevõtte Vaga Tehnika Eesti.