Pille Ivask • 3 detsember 2014

Ida-Euroopa Putini otsusest šokis

South Streami toru  Foto: epa

Mitme Ida-Euroopa riigi jaoks oli Putini otsus peatada South Streami projekt šokeeriv, kirjutab Financial Times.

Bulgaaria, Serbia ja Ungari tunnistasid, et kuigi nad olid teinud olulisi majanduslikke ja poliitilisi investeeringuid, polnud nad saanud mingit eelhoiatust, et Putin kavatseb projekti pooleli jätta. Venemaa otsustas South Streami maagaasitoru ehitada hoopis Türki.

Paljuräägitud South Streami puhul oleks esialgselt gaasitoru läinud läbi Bulgaaria ja sealt edasi Lõuna-Euroopasse, läbimata Ukrainat. Brüsselile tegi muret aga asjaolu, et gaasitoru ehitamine võiks veelgi suurendada Gazpromi domineerimist Euroopa gaasiturul. Euroopa Komisjon on teada andnud, et ka teised maagaasi pakkujad peaksid saama ligipääsu South Streamile, kuna olukord, kus Gazprom pakub nii gaasi kui ka omab gaasitoru, on vastuolus Euroopa Liidu konkurentsireeglitega.

Sellisele olukorrale seisid vastu mitmed Lõuna-Euroopa riigid, kelle jaoks  tähendaks toru energiaturvalisust. Samuti saavad torule läbipääsu võimaldavad riigid transiiditasusid.

Ungari peaminister Peter Szijjarto lausus, et Ungari peab hakkama mõtlema alternatiivsetele energiavõimalustele, sealhulgas impordile Aserbaidžaanist.

Serbia peaminister Aleksander Vucić lausus kohalikule uudistekanalile RTS, et Belgradi jaoks on tegu halbade uudistega ning sel teemal plaanitakse kiiresti läbi rääkida ka Putiniga. „Serbia on sellesse projekti investeerinud aastaid ning peab nüüd kõrget hinda maksma selle eest, et kaks suurt jõudu on omavahel tülli läinud,“ lausus ta. 

Hetkel kuum