Sooline palgalõhe algab juba noorukieas

04. detsember 2014, 11:43
Sooline palgalõhe algab juba noorukieas.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141204/NEWS/141209850/AR/0/AR-141209850.jpg

Kuni 21aastased täiskohaga töötavad neiud teenivad keskmiselt 514eurost ja noormehed 664eurost netokuutasu, selgus CV-Online'i ja haridus- ja infomessi Teeviit 2014 koostöös läbi viidud uuringust.

„Seega noormehed teenivad juba noorukieas neiudest keskmiselt 29% kõrgemat palka, mis annab tunnistust sellest, kui sügaval on soolise palgalõhe juured,“ analüüsis uuringu tulemusi CV-Online'i turundusjuht Heikko Gross.

Osaajaga töötavate neiude netokuupalk on keskmiselt 273 eurot ja noormeestel 358 eurot ehk noormeeste saadav palk osaajaga töötamise puhul on 31% kõrgem.

Täiskohaga tööle minekut kaaluvate neiude palgaootus on 735 eurot ja noormeestel 836 eurot netotasuna kuus. Osaajaga töötamist kaaluvate neiude palgaootus on 343 eurot ja noormeeste palgaootus on 374 eurot netotasuna kuus.

„Positiivse aspektina saab välja tuua, et kui reaalselt teenitav töötasu on noormeestel keskmiselt ligi 30% kõrgem, siis vähemasti palgaootused on noormeestel vaid ligi 10% kõrgemad. Ootuste ühtlustumine on üks olulisi eeldusi soolise palgalõhe vähenemiseks,“ tõi Gross välja.

Tulevikus soovib enim noormehi tööle hakata IT, kultuuri, kunsti ja meelelahutuse ning elektroonika/telekommunikatsiooni valdkonnas, enim neiusid aga kulutuuri, kunsti ja meelelahutuse, hariduse ja teaduse ning turismi valdkonnas.

„Iseenesest on palgalõhe sisse kirjutatud juba eelistatud töövaldkondadesse – tõenäoliselt on neiude eelistatud pehmemate alade palkadel raske võistelda noormeeste valdavalt reaalteadustele tuginevate valdkondade palgatasemetega,“ analüüsis Gross.

CV-Online ja infomess Teeviit 2014 viisid novembris läbi noorte karjääriküsitluse, et saada teada noorte karjäärieelistusi, õppimist ja töötamist puudutavat infot. Statistika põhineb kuni 21aastaste noorte vastustel. Üle 75% vastanuist õppis kas põhikoolis, gümnaasiumis, kutse- või ülikoolis. Kokku vastas küsitlusele üle 700 noore.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    04. December 2014, 11:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing