Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Aasta ärimees: nelja aastaga tippu

    Hardi Meybaum on 2010. aastal sündinud ideest tänaseks loonud 1,7 miljonit mehaani­kainseneri koondava keskkonna GrabCAD.Foto: Fredy-Edwin Esse

    Maailma insenere liitva keskkonna GrabCAD üks asutajaid Hardi Meybaum on üks parimaid näiteid sellest, kuidas raske töö ja tugeva tahtega võib pisikesest Eestist pärit olles maailmas suuri asju teha. Ta on ilmselt üks parimaid näiteid nn mugavuspagulase täielikust vastandist, keda Äripäev premeerib tänavuse aasta ärimehe tiitliga.

    Hardi Meybaum

    Sündinud 30.05.1982

    Ettevõtte GrabCAD juht, samuti raamatu “Art of Product Design” autor, mis ilmus 2014. aasta alguses.

    Eeskujud David Sacks, Silicon Valley 5 mõjukama inimese seas; David Scott Apple’i teine investor; John McNeill, Bostoni Inservio juht.

    Vaade maailmale “Järgmise 5–10 aasta jooksul muutub iga ettevõte minu nägemuses tehnoloogiaettevõtteks. Eesti on praegu eksportiv riik, mis on fantastiline, aga paraku oleme allhankeriik endiselt.”

    Kuidas kolleegid Hardit kirjeldavad Karismaatiline, kirglik, entusiastlik, visionäär, vabameelne, lõbus, kohanemisvõimeline, lahke, leidlik, ambitsioonikas, inspireeriv, tark.

    Külmal detsembrikuu hommikul sean sammud GrabCADi kontori poole, jalutades läbi kauni Bostoni äärelinna Cambridge'i. Alanud lumesadu meenutab novembrikuist Eestit, kus iga mahalangev lumehelves sulab kokkupuutel maaga ära.
    Jõudes õigele tänavale on mul alguses raske uskuda, et siin võiks asuda Eesti üks edukamaid idufirmasid – ümberringi on vaid eramajad. Nende vahele on peidetud üks väljast ilmetu ja hall maja, mille teisel korrusel GrabCAD paiknebki.
    GrabCADi kontor meenutab tüüpilist Silicon Valley idufirma kontorit – suur, kõrge laega ruum, mis on täidetud laudade, arvutite ja istumiseks mõeldud hernekottidega. Iseloomu andmiseks on seintel joonistused, tuba ehib hetkel ka uhke kuusepuu.

    GrabCAD

    koondab täna 1,7 miljonit aktiivset mehaanikainseneri.

    ettevõttes töötab 150 inimest.

    ettevõtte tegevjuht on Hardi Meybaum (32).

    kontorid asuvad USAs Cambridge’is, Inglismaal Cambridge’is ning Tallinnas.

    kliendid on peamiselt USAst ja Hiinast.

    Arvutitega sinasõber
    On tunda, et firma on ruumide jaoks juba liiga suureks kasvanud. Koosolekuruum on jäänud sedavõrd väikseks, et kõik istuma enam ei mahu, osad peavad leppima põrandaga. Kuid ega see kedagi ei häiri, sest sellised asjad käivadki idufirma elu juurde. Hetkel üritatakse endale muide saada ka maja alumist korrust, kuhu peaksid tulema hiiglaslikud 3D-printerid, mida firma vajab testimiseks.Kohtudes Meybaumiga ei arvaks, et ta on 32aastane ja eriti tegevjuht. Ta on sümpaatne ning sõbralik. Enda sõnul teadis Meybaum juba lapsest peale, et tema tulevik saab olema seotud arvutite ja inseneeria valdkonnaga. Siis kui teised poisid teismeeas käisid väljas, veetis Meybaum õhtud, nädalavahetused ja tihti ka ööd arvuti taga.
    “Räägitakse, et arvutimängud ja arvuti taga olemine on halb. Ma olen täiesti teisel arvamusel. Ma ise mängisin meeletult palju arvutimänge. Ma arvan, et see aitas väga palju mu probleemilahenduse arengule kaasa,” ütles Meybaum, kes on ka oma kahele väiksele lapsele (üks neist on 2-, teine 4aastane) ostnud iPadi. “Ma ootan huviga, kui see põlvkond, kes praegu iPadidega üles kasvab, hakkab 15–18aastaselt maailmale uusi tooteid tooma. See saab olema väga huvitav.”
    Lõpetanud üheksa esimest klassi Jüris, otsustas noor Meybaum järgida enda tehnoloogiakutset ning astus Tallinna Tehnikagümnaasiumi, kus ta kohtus Indrek Naruskiga. Nende ühine tee jätkus TTÜs mehaanikateaduskonna tootearenduse erialal, kuhu Narusk jõudis küll aasta hiljem, kuna oli algselt otsustanud infotehnoloogia kasuks. Ka pärast ülikooli ei jäänud suhtlemine ja koostöö pooleli. Kui Meybaum sai oma esimese põhitöö Saku Metallis kutsus ta sinna tööle ka Naruski.Esimesed ristsed insenerina
    Kui see periood läbi sai, alustasidki nad oma äriga ja hakkasid müüma inseneriteenust. Kuigi kliente oli nii Eestist kui ka Skandinaaviast, avastasid nad kaks asja. “Klientidel kulus väga kaua aega, et leida meid üles ning kaubelda hinna üle. See võttis 80% ajast, 20% oli reaalne inseneritöö. Väga suur ebaefektiivsus oli,” meenutas Meybaum. “Teine asi oli see, et me tahtsime teha põnevaid projekte ja saada Eestist välja.”
    Sealt sündiski mõte luua veebisait nimega grabcad.com, kuhu inimesed said enda inseneriprojekte üles laadida – Meybaum ja Narusk osutasid teenust ehk tegid CADi (raalprojekteerimise) mudeli valmis. “Kõik, kellega me rääkisime, ütlesid, et see on kohutav idee,” lausus Meybaum. Sellegi poolest mindi asjaga edasi. 25 dollari eest osteti esimene reklaam Google'is ning tellimused hakkasid tulema. “Kui me alustasime, siis olimegi (tööl – toim) lihtsalt mina ja Indrek.”
    GrabCADi kasvades otsustas Narusk firmast taanduda ja keskenduda oma unistusele, milleks oli mõned aastad varem loodud rattafirma Velonia. “Tema soov ei olnud tegeleda inimestega, suhelda riskikapitalistidega, jännata IT-probleemidega. See oli tavaline eluotsus,” sõnas Meybaum, kelle sõnul on Narusk fantastiline insener ja üks parimaid tootearendajaid, keda ta näinud on.

    GrabCADi arengulugu

    2010Hardi Meybaum ja Indrek Narusk asutavad GrabCADi.SmartCap ja Astrec teevad esimese investeeringu GrabCADi suuruses 260 000 eurot.

    2011Esimene välisinvesteering tuleb Euroopa kiirendist SeedCamp. Kiirendi panus ettevõttesse on 50 000 eurot.GrabCAD saab koha idufirma kiirendis TechStars, mis asub USAs Bostonis. Inkubaatorist saab ettevõte 9000eurose rahasüsti.Firma kolib TechStari pääsemise järel enda peakontori USAsse.GrabCAD kaasab 1,1 mln dollarit ehk 880 000 eurot.

    2012Bostonis tegevuse laiendamiseks kaasatakse veel 4 mln dollarit ehk 3,3 miljonit eurot.Järgmise rahakaasamise raundiga kaasab GrabCAD 8,1 miljonit dollarit ehk 6,8 miljonit eurot.Aasta lõpuks jõuab firma esimest korda kasumisse.

    2013GrabCAD tutvustab uut tööriista Workbench.

    2014Stratasys ostab GrabCADi 100 miljoni dollariga.GrabCADil on rohkem kui 1,7 mln aktiivset kasutajat ehk inseneriTöötajate arv on kasvanud pärast Stratasysiga liitumist 150ni.

    Ettevõtjaks kasvamine
    Meybaum otsustas aga jätkata, mis pole sugugi kerge olnud, sest uued väljakutsed tõusevad esile iga kuu. Esimene kõige suurem väljakutse oli riskikapitali kaasamine. Enda sõnul ei saanud ta alguses täpselt aru, kuidas riskikapital töötabki ja nii olid esimesed kaks rahakaasamist väga rasked. Isiklikult hindab Mey­baum kõige raskemaks tööalaseks väljakutseks aga USAs inimeste palkamist ja motiveerimist – see erineb totaalselt Eestist.
    “Hea näide on meie tehnoloogia asepresident. Mul kulus viis minutit, et temalt 50 000dollariline investeering saada. Samas kulus mul aasta, et veenda teda meiega liituma. Ja järgmised pool aastat läks veel sellele, et välja mõelda, kuidas teda juhtida,” tunnistas Meybaum.
    Kuid mis inspireerib teda, kui pidevalt tuleb raskusi ületada, olla lennus, teha pikki tööpäevi  ning teha ohverdusi pere arvelt? Vastus on lihtne – turg. “99,9% tootmisest on väga vana kool, 0,1% on tõeliselt innovaatiline. Ma tean, et sellest 0,1%-st saab 100% järgmise viie kuni kümne aastaga,” ütles Meybaum, kelle hinnangul on 3D-printimise ja internetitehnoloogiate tõttu tulev muutus nii suur, et see muudab nii toodete füüsilist välimust kui ka nende valmistamise viisi.Firma kui kolmas laps
    Meybaum on tugev visionäär ja seda kinnitavad ka tema kolleegid. GrabCADi projektijuht Emiko Saito sõnul sai ta tööintervjuu ajal kohe aru, et tahab Meybaumi heaks töötada. “Ta suudab kelles iganes tekitada huvi mille iganes vastu. Mulle avaldas väga muljet tema entusiasm ja visioon.”
    Ja siin astub mängu USA/Iisraeli 3D-printereid tootev firma Stratasys, kes GrabCADi tänavu 100 miljoni dollari eest ära ostis. Meybaumi sõnul on GrabCAD olnud ülevõtmise sihtmärk alates neljandast tegutsemiskuust, kuid seni olid kõigi nende kosilasfirmade põhimõtted erinevad GrabCADi omadest.
    “Stratasysiga kohtudes saime aru, et nende põhimõtted on samad. Nad aitavad tooteid kiiremini turule tuua ning nad mängivad kõikide erinevate tehnoloogiatega,” mainis Meybaum. Stratasys müüs end lubadusega pakkuda GrabCADile ressursse kiiremaks arenguks. Meybaumi sõnul oli see heaks võimaluseks nii tiimile, kasutajatele kui ka investoritele.
    “See oli nagu oma kolmanda lapse koolisaatmine,” kirjeldas Meybaum otsust müüa GrabCAD, mis talle isiklikult oli väga raske. Firmasiseselt oli otsust aga lihtne teha, sest firma kaks riskikapitali investorit on algusest peale toetanud noore tegevjuhi otsuseid.
    “Kui ma lõpuks müügiidee neile välja käisin, siis nad olid 100% nõus seda tegema. Mõlemad (investorid – toim) küll ütlesid, et nad oleks valmis investeerima rohkem ja jätkama iseseisva firmana, aga kuna minu soov oli müüa, siis nad toetasid seda.”

    Idee printeri abiga esemeks

    GrabCAdi, mis on lihtsalt öeldes inseneride sotsiaalvõrgustik, ostis tänavu 3D-printimisega tegelev firma Stratasys. 3D-printimise käigus luuakse arvutis olevast 3D-mudelist reaalne objekt, mida on võimalik käes hoida. 3D-printimise programm jagab objekti enne printimist kihtideks ning seejärel prindib objekti terviklikuks lõpptulemuseks kiht kihi haaval.

    Alustab Eestis uue projektiga
    Esialgu pole müük Stratasysile Meybaumi enda jätkamise plaane mõjutanud. “Nii kaua kui mul on huvitav, siis ma jätkan Stratasysis. Kindlasti hakkan mingil hetkel tõsisemalt mõtlema, mida järgmiseks teha, aga hetkel on mul päris huvitav.”
    Kui peaks aga aeg GrabCADis otsa saama, siis Meybaumi sõnul on tal elus veel kolm eesmärki, mida saavutada. Kahte ta avalikustada ei taha, kuid ühe kohta poetab vihjeid. Järgmise aasta alguses avalikustatav projekt on seotud Eesti ning haridusega. “Ma soovin, et järgmise 10 aasta jooksul tuleks Eestist veel 10 GrabCADi. Ma plaanin Eestis alustada projekti, mis aitab seda saavutada.”
    Praegu alustavatele ettevõtjatele ja koolinoortele on Meybaumil mitmeid soovitusi. Esiteks tasub kindlasti minna õppima insenerierialasid, sest kõik muud valdkonnad,  nagu näiteks inimeste juhtimine, turundus, finantsjuhtimine, on töö käigus õpitavad. “Kui sa oled õppinud turundust, siis sa enam ei õpi arendama.”
    Meybaum peamine soovitus idufirmadele on aga rääkida klientidega – GrabCADi on see palju aidanud. “Me lõime toodet mehaanikainseneridele, olles ise mehaanikainsenerid. Me tulime kohe Eestist ära klientidele lähedale, töötasime koos ning nägime, mida kliendid tahavad.”
    Kommentaarid
    Milline on Hardi Meybaum juhina?Emiko Saito, GrabCADi personalijuhtKohtusin Hardiga selle aasta mais tööintervjuul. Pärast seda oli mu ainus mõte, et ma pean tema juurde tööle saama.Ta oli väga karismaatiline ning kirglik selle suhtes, mida GrabCAD teeb. Ta suudab kelles iganes tekitada huvi mille iganes vastu. Mulle avaldas väga muljet tema entusiasm ja visioon. Hardi suudab kohanduda kontori keskkonnaga. Kui on vaja tõsine olla, siis ta on tõsine, kui mitte, siis võtab veidi vabamalt.Kui ta näeb kedagi väga andekat, siis ta tahab temaga koos töötada ning aidata tal kasvada ja areneda. Ta on nutikas ärimees. Ta teab, kuidas tuleb asju ajada, et need saaks tehtud. Tema ideed on kohati hullumeelsed, aga ta on väga kirglik asjade suhtes, millesse ta usub.Ta on ka kõigi jaoks alati olemas. Tema graafik on iga päev küll täiesti kinni, aga kui sa vajad viis või kümme minutit tema ajast, siis ta alati leiab selle.
    Mikk Olli, GrabCADi disainerOlin üks esimesi inimesi, kelle Hardi palkas. Bostonisse kolisin 2013. aasta jaanuaris. Olen seni ainus disainer. Tunnen Hardit juba 2010. aastast.Mulle meeldib see, et ta on peaaegu sama vana kui mina. Mul on temaga lihtne kontakti saada ja rääkida. Ta on suhteliselt vabameelne. Ütleme nii, et nalja temaga saab. Tal on selline tugevam eestlase aktsent ja alati koosolekuid pidades ta ütleb midagi naljakat ning kõik naeravad. Ta ise ka teab seda ja teeb nalja. Ta on loonud hästi mõnusa ja vaba keskkonna.Bobby Riegel, GrabCADi turundajaLiitusin GrabCADiga kaks ja pool aastat tagasi. Esimest korda kohtusin Hardiga, kui olin firmas poolteist nädalat töötanud. Meil oli koosolek ja sisse astus üks noor kutt. Ma ei teadnud veel kõiki inimesi ja arvasin, et me oleme palganud juurde ühe uue noore töötaja. Siis aga tutvustas mu ülemus mind temale ja ütles, et tema on meie tegevjuht. Hardi on üks kõige enam kahe jalaga maa peal olevaid inimesi, keda ma tean.Temaga on lõbus aega veeta. Pealtnäha ei pruugi tundudagi, et ta on tegevjuht. Lisaks on ta väga ambitsioonikas inimene.Armen Zildjian, GrabCADi müügijuhtInimesi tõmbab kirg ja entusiasm. Ta on väga hea juht, kes suudab inimesi kaasata.Ärilise poole pealt keskendub ta väga palju klientidele. Mul on olnud tegevjuhte, kes põhimõtteliselt klientidega ei rääkinud. Hardi läheb ise klientide juurde ja müüb neile toodet.Tema vanuse juures, ja võttes arvesse, et ta on alles esimest korda tegevjuht, on ta üks targemaid inimesi, keda ma tean. Ta saab hästi aru, mida ta teab ja mida ta ei tea. Kui ta ei tea millegi kohta, siis ta pingutab, et see ära õppida. Hardi oskab ümbritseda end ka tarkade inimestega ja õppida neilt.Hardi on tavaline inimene. Ta on jäänud iseendaks, kuigi võib õhtustada miljardäride, äriliidrite ja riskikapitalistidega. Ta ei unusta, kes ta on, ta pole peadpidi pilvedesse tõusnud.Olen töötanud mitmes idufirmas, GrabCAD on ka tüüpiline idufirma. Inimesed on noored, andekad ning innovatsioon on väga võimas. Me kõik hindame üksteist ja usaldame kolleege, igaüks annab endast parima.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Suure seitsmikuga on ühinemas uus tegija
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Raadiohommikus: miljard Pärnusse, uut moodi Tallinn ja tippjuhi nipid
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.