• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtja laenab, töötaja kogub

  Ettevõtjad vajasid rohkem raha.Foto: Andras Kralla

  Ettevõtjatel tekkis mullu suurem vajadus laenu järele, majapidamised aga suutsid sääste kasvatada, teatas Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar.

  Mullu tekkis ettevõtetel vajadus kapitali järele, ütles Raudsaar. Seetõttu kiirenes ettevõtete võlakohustuste kasv möödunud aastal 5%ni. "Kodumaised võlakohustused suurenesid 3,3% ning välismaalt võetud laenud ja emiteeritud võlakirjad 8%," lausus ta.
  Ettevõtete omakapitali kasv aga aeglustus, 1,3%ni, kuna ettevõtete kasumid vähenesid. Selle tulemusel kahanes ka reinvesteeritud kasum. Lisaks vähenes mõnevõrra börsil noteeritud aktsiate väärtus.
  Raudsaar märkis, et mullu suurenenud sissetulekute toel kasvasid majapidamiste säästud 9%, aga võlakohustused 3%. Suurenesid siiski pikaajalised võlakohustused, 2,8% "Peamiselt eluasemelaenude jäägi kasvu tõttu," selgitas ta.
  Võlakohustused kasvasid ka valitsemissektoris, ligi 186 miljoni euro võrra ehk 2,2 miljardi euroni.
  Raudsaar ütles, et kuna kodumaine säästmine oli endiselt suurem kui investeeringud, oli Eesti majandus tervikuna netolaenuandja. "See tähendab, et välismaale paigutati või tagastati endiselt rohkem vahendeid kui sealt kaasati," märkis ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Tuntud ärimehe vana vimm päädis Eesti kohtute aastaid kestva kurnamisega
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.