Äripäev • 8. mai 2015 kell 7:45

Riigieelarve täitub ootamatult kiiresti

Riigieelarve laekumine on tänavu ületanud ootusi.  Foto: Scanpix

Tänavune maksulaekumine ületab rohkem kui kümnendiku võrra valitsuse ootusi, vahedas rahandusministeerium.

Nimelt kogus maksu- ja tolliamet aprillis 483,2 miljonit eurot makse, mis on 10,2 protsenti rohkem kui möödunud aastal sama ajaga. Võrreldes riigieelarves planeerituga on kõiki makse esimese nelja kuu jooksul laekunud oodatust rohkem. Nelja kuuga on eelarves aastaks planeeritud maksudest kogutud 31,2 protsenti, teatas rahandusministeerium pressiteates.

Sotsiaalmaksu laekumise kasv kiirenes aprillis 9 protsendile, ületades eelarves oodatud taset. Tegevusalapõhistel andmetel kiirenesid aprillis nii palgakasv, jõudes 6 protsendini, kui ka hõive kasv, mis ulatus 0,9 protsendini. Suurematest tegevusaladest vedas kasvu viimase kolme kuu põhjal avalik haldus, kasvu pidurdasid veondus ja laondus, kus küll märtsi palgakasv oli 12,5 protsenti.

„Ehituses ning jae- ja hulgikaubanduses kasvab hõive keskmisest kiiremini, kuid palgakasv on keskmisest aeglasem,“ kommenteeris rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Margus Tuvikene. „See võib tuleneda lisandunud töötajate keskmisest madalamast deklareeritud palgast.“

Hõive kasv on Tuvikese sõnul keskmisest aeglasem ja palgakasv kiirem töötlevas tööstuses, hariduses, halduses ning tervishoiu ja sotsiaalhoolekande tegevusalal.

Füüsilise isiku tulumaksu laekumine ületab samuti eelarves oodatud taset. Aprilli lõpuks on tagastatud ligikaudu 92 miljonit eurot ja tagastada on jäänud veel ligikaudu 2 miljonit eurot. Tagastuste ja juurdemääramiste maht ligikaudu 24 miljonit eurot – on eelarves oodatud tasemel.

Juriidilise isiku tulumaksu laekumine ületas aprillis eelarveootust ligikaudu 27 miljoni euro võrra, mis tulenes erasektori suuremast kasumi jaotamisest võrreldes varasemate aastatega. Nelja kuu laekumise kasv on vaid 1,6 protsenti, kuid arvestada tuleb ka toimunud tulumaksumäära langusega.

Tubakaaktsiisi laekumine kasvas aprillis 3,5 protsenti võrreldes aastataguse ajaga. Kui aktsiisid on kehtestatud tervist või keskkonda kahjustavatele toodetele ja eelkõige selleks, et vähendada tarbimist, siis hoolimata tubakaaktsiisi iga-aastasest määra tõstmistest on tarbimine olnud kasvutrendil.

Eriti viimastel aastatel on legaalsete sigarettide tarbimine suurenenud. Tubakaaktsiisi laekumist on oluliselt mõjutanud illegaalse kaubanduse ohjeldamine ning salasigarettide hinnatõus, mis on vähendanud hinnavahet legaalsete sigarettidega. Üha rohkem populaarsust koguvad e-sigaretid vähendavad müüdud sigarettide koguseid. Valitsus kavatseb e-sigarette tulevikus maksustada, et mitte kaotada eelarvetulu.

 

Hetkel kuum