Sirje Rank • 1. juuni 2015 kell 8:15

Rootsi valmis laenuga raudteid ehitama

Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson  Foto: EPA

Rootsi sotsiaaldemokraatide juhitud valitus on valmis suurendama riiklikke investeeringuid, et täita oma valitsusajaks seatud eesmärk – teha Rootsist aastaks 2020 Euroopa Liidu madalaima tööpuudusega riik.

Nädalavahetusel peetud Rootsi Sotsiaaldemokraatide kongressil ütles rahandusminister Magdalena Andersson, et valitsus on valmis kaaluma ka laenu võtmist, et ehitada uus kiirraudtee suurlinnade Stockholmi, Göteborgi ja Malmö vahele, kirjutab täna Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Kongress otsustas, et valitsuse mandaatperioodi jooksul peab investeeringute osakaal majanduses kasvama ning et riiklikud pensionifondid peaksid saama võimaluse investeerida elamispindade ehitusse ja infrastruktuuri. Sellest oodatakse märkimisväärset töökohtade arvu kasvu.

Kongress muutis ka sihti uute elamispindade ehitamiseks. Kui varem oli valitsus seadnud omale eesmärgi, et aastaks 2020 ehitatakse Rootsis 250 000 uut elamispinda, siis parteikongressi ettepanek oli täiendada seda sihiga, et aastani 2030 ehitatakse igal aastal 45 000 uut elamispinda.

Avaliku sektori investeeringute osakaal SKPst on Rootsis 1980. aastast samal tasemel püsinud, erasektori investeeringud on vähenenud. Riigi investeerimisvõimalusi kammitseb range eelarvetasakaalu reegel, mida läinud aasta lõpus ametisse asunud valitsus sooviks leevendada.

Selle aasta esimeses kvartalis aeglustus majanduskasv Rootsis aasta baasil 2,5%-le läinud aasta viimase kvartali 2,6%se kasvu järel. Agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikud olid oodatud 2,8% suurust kasvu. „Kasv oli oodatust pisut nõrgem ning allpool keskpanga prognoosi,“ kommenteeris Bloombergile Danske Banki analüütik Michael Grahn.

Kvartali baasil kasvas SKP 0,4% oodatus 0,6% asemel. Investeeringud põhivarasse kahanesid 0,1%, eksport vähenes 0,7% ja import vähenes 1,5%. Eratarbimise kasv aeglustus 0,1%-le eelnenud kvartalis 1,3%-lt.

Aprillis langes majandus tagasi deflatsiooni.

Jõudsalt kasvab aga rootslaste laenuvõtmine. Aprillis kasvasid laenud majapidamistele aasta baasil 6,5%, mis on nelja aasta kiireim tempo. Eluasemelaenude väljastamine kasvas 6,9%.

Hetkel kuum