Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Analüütikud tervitavad Efteni fondi tulekut

  Redgate Capitali juhatuse liige Aare Tammemäe leiab, et Linda Nektar tegi õige otsuse alternatiivturule minnes.Foto: Andres Haabu

  Analüütikud peavad positiivseks, et turul on uus fond, mis pakub jaeinvestoritele uusi investeerimisvõimalusi.

  „Positiivne on see, et on tulnud fond, mis pakub ka jaeinvestoritele investeerimisvõimalust,“ märkis endine kinnisvarafirma Arco Vara finantsjuht ja praegune finantsnõustamisega tegeleva Redgate Capitali partner Aare Tammemäe Eften Capitali uuest alternatiivsest kinnisvarafondist rääkides. Kui fondiprospekti vaadata, siis Efteni kolmas fond tuleb tema sõnul oportunistlik ehk pisut kõrgema riskiga. Tammemäe ei kinnitanud ega lükanud ümber, kas ta märgib uue fondi aktsiaid. Ütles, et selle otsuse teeb ta ise ja aega peaks ju veel olema.
  „See fond ei osta juba olemasoleva rahavooga kinnisvaraobjekte, vaid võib osta ka arendusjärgus olevat kinnisvara, peamiselt ärikinnisvara, või ka sellises järgus, kus ei ole hoonestust, aga siiski planeeringuga, mis tähendab seda, et fond ootab eelkõige suuremat tulu, võttes küll natuke suuremat riski,“ pani Tammemäe investorile südamele, et enne mõeldaks, kui asutakse uude fondi investeerima. „Tootluse risk ja tootlusootus on paigas, st 18% ülespoole.“
  „Eften pakub välja korraliku fondilaadse instrumendi, mis võimaldab laiemal hulgal publikul investeerida. Ta tabab õiget soont,“ märkis Tammemäe. Lisaks tuleb tema sõnul silmas pidada, et fond on sisuliselt kümneaastane, et tegemist ei ole likviidsete kinnisvarainvesteeringutega. Algul tuleb kolm aastat investeerida ja mingil hetkel tuleb neid realiseerima hakata. Fond pakub aga võimalust, teha ta ühel hetkel tähtajatuks, ehk vabalt kaubeldavaks, mis on Tammemäe sõnul positiivne.
  Tammemäe uskus, et mahu täissaamisel ei tohiks Efteni uuel fondil probleeme tulla. „Kuna on tegemist fondiga, mis annab investorile õiguse fondi tegemisele kaasa rääkida üldkoosoleku läbi, siis sellised instrumendid lähevad hästi peale. Kinnisvaravaldkond on üldiselt see, mis inimestele meeldib, kuna nad saavad aru sellest, on midagi reaalset,“ rääkis ta, tuginedes enda kogemusele. „Ma ise ennustan selle kindlasti head minekut. Kui palju seda märgitakse, on raske öelda, ka korraldajatel endal.“
  Kuna fondil on kogemused kahe varasema fondi näol, siis see on väga positiivne uute investorite jaoks. „Mulle meeldib ka see, et nad ei lähe välja tavapärasest tegevusmallist,“ lisas ta. „Ta teeb seda, mida ta on teinud kogu aeg, ja on teinud hästi.“
  LHV Panga analüütik Joonas Joost pidas samuti positiivseks, et viimasel ajal lisandub ettevõtteid kohalikule väärtpaberiturule. „See avardab investeerimisvõimalusi kohalikke ettevõtmistesse ning on ehk ka julgustav eeskuju teistele ettevõtjatele, kes küll näevad oma ärides täiendavaid võimalusi kasvuks, kuid kellel jääb hetkel võib-olla omavahenditest puudu,“ märkis ta.
 • Hetkel kuum
Ökonomist: ehitusturg ootab riigi taristuprojekte
Ebakindla majanduskeskkonna ja kasvavate intressimäärade olukorras on nii ettevõtted kui ka majapidamised oma investeerimisotsuste tegemisel äraootaval seisukohal, kirjutab Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja.
Ebakindla majanduskeskkonna ja kasvavate intressimäärade olukorras on nii ettevõtted kui ka majapidamised oma investeerimisotsuste tegemisel äraootaval seisukohal, kirjutab Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja.
Soomlase ostujõud prantsatas 2009. aastasse
Soomlaste reaalne sissetulek on kahanenud 2009. aasta alguse tasemele, taandudes erakordse kiirusega, kirjutab Helsingin Sanomat.
Soomlaste reaalne sissetulek on kahanenud 2009. aasta alguse tasemele, taandudes erakordse kiirusega, kirjutab Helsingin Sanomat.
Ukraina pani musta nimekirja ettevõtte, mille tooted levivad ka Eesti poelettidel
Ukraina lisas keelatud ettevõtete nimekirja USA toidutööstuse hiiu Mondelezi, mille tuntumad tooted on näiteks Daim, Marabou ja Oreo, vahendab Dagens Industri.
Ukraina lisas keelatud ettevõtete nimekirja USA toidutööstuse hiiu Mondelezi, mille tuntumad tooted on näiteks Daim, Marabou ja Oreo, vahendab Dagens Industri.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Raadiohitid: kui palju kinnisvaraturg veel kukub?
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Eesti parim juht hankis USAs oma idufirma jaoks teedeehitusäri salainfot
Värskelt Eesti parima juhi tiitli võitnud taristuettevõtte Verston asutaja ja juhatuse esimees Veiko Veskimäe rääkis Pärnu juhtimiskonverentsi laval, et käis 2018. aastal San Franciscos uurimas USA taristuehituse turgu ning võimalusi oma idufirma Infrafly esimese tootega sinna laieneda.
Värskelt Eesti parima juhi tiitli võitnud taristuettevõtte Verston asutaja ja juhatuse esimees Veiko Veskimäe rääkis Pärnu juhtimiskonverentsi laval, et käis 2018. aastal San Franciscos uurimas USA taristuehituse turgu ning võimalusi oma idufirma Infrafly esimese tootega sinna laieneda.
Saksamaa viib Venemaalt ära üle 100 töötaja
Moskva seatud piirangu tõttu viib Saksamaa Venemaalt ära üle saja töötaja, kirjutab Reuters.
Moskva seatud piirangu tõttu viib Saksamaa Venemaalt ära üle saja töötaja, kirjutab Reuters.
Kastani Kolmnurk – Tartu kaasaegseim ärihoone
Tartu kesklinna piirile Kastani ja Võru tänava risti kerkib aastaks 2024 silmapaistev 5-korruseline ärihoone Kastani Kolmnurk, kus on võimalus endale uus kodu leida vaid valitud Tartu ettevõtetel. Tegemist on tõelise pilgupüüdjaga, mille iga detail on läbimõeldud: funktsionaalsus, mugavus ning kaasaegsus on ühendatud kolmnurkse disaini ja tumeda klaasfassaadiga. Hoone ette on planeeritud kõigile avatud roheline väljak, mis sobib ideaalselt puhkehetkedeks ja on suurepärane kohtumispaik kolleegidele ning klientidele.
Tartu kesklinna piirile Kastani ja Võru tänava risti kerkib aastaks 2024 silmapaistev 5-korruseline ärihoone Kastani Kolmnurk, kus on võimalus endale uus kodu leida vaid valitud Tartu ettevõtetel. Tegemist on tõelise pilgupüüdjaga, mille iga detail on läbimõeldud: funktsionaalsus, mugavus ning kaasaegsus on ühendatud kolmnurkse disaini ja tumeda klaasfassaadiga. Hoone ette on planeeritud kõigile avatud roheline väljak, mis sobib ideaalselt puhkehetkedeks ja on suurepärane kohtumispaik kolleegidele ning klientidele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.