Äripäev • 14. juuli 2015 kell 13:08

Piimatööstuste müügitulu kukkus

Eesti piimatööstuste müügitulu kahanes.  Foto: Andras Kralla

Eesti piimatööstuste müügitulu oli esimeses kvartalis 82,2 miljonit eurot, mis on aasta varasemaga võrreldes 14% vähem, selgub piimatöötlemissektori kvartaliüevaatest.

Piimatööstuste tootmismahud on tänavu esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga jäänud küll samaks, kuid müügitulu on oluliselt langenud,“ ütles põllumajandusministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti.

Statistikaameti lühiajastatistika järgi teenisid piimatööstused esimeses kvartalis 82,2 miljoni eurose müügitulu juures 5,7 miljonit eurot kasumit. 

Piimatoodete väljamüügihinnad tööstustest on alanenud. „Näiteks on keskmine väljamüügihind langenud 2,5% kilepakendis piimal üle 13% ja juustul 22-33%. Samas on keskmine jaehind langenud kilepakendis piimal vaid 4% ja juustul 0,1%,“ ütles Lemetti.

Lemetti sõnul on seoses Venemaa sanktsioonidega ja piima tootmiskvootide kadumisega Euroopa piimaturu olukord jätkuvalt ebamäärane. „Aprillis, esimesel kuul pärast tootmiskvootide kadumist, suurenes võrreldes eelmise aastaga piimatootmine Euroopa Komisjoni andmetel 16 liikmesriigis ja turule tuli täiendavalt 250 000 tonni piima. Eesti tootjad otsivad tihedas konkurentsis uusi ekspordipartnereid ja kohati on sellega ka edu saavutatud,“ ütles Lemetti.

Eestis oli statistikaameti lühiajastatistika andmetel I kvartali seisuga 26 piimatöötlemisettevõtet, kus töötas kokku 2023 inimest. See moodustas 13,7% toiduainetööstuses hõivatud inimestest.

Hetkel kuum