Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaal käib jaht Nemtsovi pärandusele

  Moskvalased korraldasid pärast Boris Nemtsovi mõrva tema auks leinamarsi.Foto: Scanpix/Reuters

  Veebruaris Moskvas tapetud Vene opositsioonipoliitiku Boris Nemtsovi pärandus on viinud ta lähedased kohtusse, sest ootamatult on välja ilmunud seni teadmata poeg.

  Moskva Presnenski kohtus arutatakse kinniste uste taga 32aastase Jekaterina Iftodi hagi, milles ta nõuab Nemtsovi pärijate nimekirja lisada ka tema poja, kelle isaks ta väidab olevat mõrvatud poliitiku, kirjutas gazeta.ru. Nemtsovi perekonna advokaat ütles väljaandele, et kuna see on tema klientide jaoks isiklik teema, siis pole tal õigust seda kommenteerida.
  Väljaande sõnul käib aga võitlus vähemalt 300 miljoni rubla (4,7 miljonit eurot) nimel.
  Iftodi on endine Gazprombanki töötaja ja tema aastavanusest pojast kuulis avalikkus tänavu kuu aega pärast Nemtsovi mõrva. Naine andis siis mitu intervjuud, milles rääkis oma suhetest poliitikuga ja nende ühisest lapsest. Naise sõnul olevat Nemtsov veidi enne oma hukkumist tahtnud lapse ametlikult oma nimele vormistada, kuid ei jõudnudki seda teha.
  Iftodi pole aga ainus, kes pärast Nemtsovi mõrva paljastas tema saladuses hoitud isaduse. Aprillis astus ühes telesaates üles proua Anna Lesnikova Nižni Novgorodist, kes ütles, et sai 17 aastat tagasi Nemtsoviga poja, kuid kuna ta ise oli sel ajal abielus, siis pidi ta lapsele andma oma abikaasa nime. Lesnikova sõnul olevat Nemtsov teda pidevalt rahaliselt toetanud ja lubanud kinni maksta poja õpingud USAs. Ka Lesnikova ütles saates, et tema poeg peaks saama osa pärandist, kuid tänaseni pole ta ametliku avaldusega välja ilmunud.
  Septembris saab Nemtsovi mõrvast pool aastat ning selleks ajaks peavad end üles andma kõik, kes arvavad endal õiguse tema pärandile.
  Ametlikud pärijad
  Advokaat Aleksandr Dobrovinski, kes on aastaid esindanud Nemtsovi elukaaslase ja tema laste Antoni ja Dina huve, ütles väljaandele, et kõigepealt peab naine kohtule esitama tõendid, et ta on tõesti Nemtsoviga kohtunud, ning alles seejärel määratakse lapsele DNA-ekspertiis.
  „Naine peab tõendama kohtumiste fakti. Kui praegu peaks tekkima sellistest idiootidest järjekord, kas siis iga kord peaks kohe DNA-ekspertiisi korraldama?“ küsis advokaat. „Ei, ekspertiis on fakti tõendamisele järgnev samm.“
  Praegu on Boris Nemtsovi pärijatena ametlikult tunnistatud kuut inimest.
  Esiteks vanem tütar Žanna, kelle ema on Nemtsovi esimene naine Raissa. Žanna on teleajakirjanik.
  Edasi tema kaks järgmist last, Anton ja Dina, kelle ema on ajakirjanik ja seltskonnategelane Jekaterina Odintsova. Odintsova ja Nemtsov kohtusid ühel üritusel Nižni Novgorodis ning kohtuma hakates kolis naine Moskvasse ja asus tööle telesaatejuhina.
  2004. aastal sai teatavaks Nemtsovi uus romaan sekretär Irina Koroljovaga, kes töötas presidendi administratsioonis. Tema sünnitas talle neljanda lapse, tütar Sofia. Nemtsov säilitas kõigi oma naiste ja lastega sõbralikud suhted, kõik nad olid kohal ka tema 50. sünnipäeva tähistamisel.
  Laste kõrval on tema pärijateks ka esimene naine Raissa Nemtsova ja 87aastane ema Dina Jakovlevna. Testamenti Nemtsovil ei olnud.
  Millistest summadest käib jutt?
  Avalikele andmetele tuginedes võib Nemtsovi varanduse väärtus olla üle 300 miljoni rubla, mille moodustavad pangaarvetel olev raha, kinnisvara ja energiafirmade aktsiad.
  Nemtsov ise on oma sissetulekute kasvu kommenteerinud nii: „Esimene edukas investeering oli 1998. aasta lõpul, kui ostsin Gazpromi aktsiaid. Siis maksid need 10-15 senti tükk, mis hiljem kerkis 10 dollarile. Raha nende aktsiate ostuks, 60 000 dollarit, teenisin esinemistega Euroopa ja Ameerika ülikoolides. Lisaks olin 2004-2006 tegev Moskva ärikinnisvara ehituses ja viimasel ajal huvitavad mind Vene fondid.“
  Oma viimases deklaratsioonis Jaroslavi duumasaadikuna kirjutas Nemtsov, et tema 2013. aasta sissetulek oli 18 miljonit rubla ning et tema omandis oli kolm korterit: kaks Moskvas ja üks Jaroslavis.
  Jaroslavi korteri ostis ta aastal 2013 pärast seda, kui sai valitud kohalikku duumasse. 50ruutmeetrise korteri eest maksis ta 5 miljonit rubla. Moskva korter asub kesklinnas eliitlinnajaos. Selle 170ruutmeetrise korteri praegune turuhind on umbes 120 miljonit rubla. Kus asub kolmas korter, pole väljaandele teada.
  Kui liita korterite ja aktsiate väärtus, on vara kokku vähemalt 300 miljonit rubla.
  Tuntud opositsioonipoliitik Boris Nemtsov lasti maha 27. veebruaril Moskva kesklinnas. Tema tapmise eest on vahi all viis tšetšeeni päritolu inimest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tõnu Mertsina: ekspordi väljavaade on kiiresti halvenemas
Euroala majandussektorite kindlustunne on viimastel kuudel kiiresti halvenenud ja ostujuhtide indeks näitab, et juulis liikus kogu euroala majandus langusesse, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Euroala majandussektorite kindlustunne on viimastel kuudel kiiresti halvenenud ja ostujuhtide indeks näitab, et juulis liikus kogu euroala majandus langusesse, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
7,8 miljoniga saab Vana-Kalamaja tänava rekonstrueerimine teoks
Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti teatel kuulutati edukaks Merko Ehituse kontserni kuuluva Tallinna Teede ASi pakkumine Vana-Kalamaja tänava rekonstrueerimiseks.
Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti teatel kuulutati edukaks Merko Ehituse kontserni kuuluva Tallinna Teede ASi pakkumine Vana-Kalamaja tänava rekonstrueerimiseks.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Välisturistid kulutasid Eestis rohkem kui eestlased välismaal
Välisturistid kulutasid Eestis teises kvartalis 320 miljonit eurot, Eesti elanikud jätsid välismaale samal ajal 265 miljonit eurot, on välja arvutanud Eesti Pank.
Välisturistid kulutasid Eestis teises kvartalis 320 miljonit eurot, Eesti elanikud jätsid välismaale samal ajal 265 miljonit eurot, on välja arvutanud Eesti Pank.
Elektri esmaspäevane hind teeb rekordi
Elektri esmaspäeva keskmine börsihind Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas kerkis võrreldes pühapäevaga kaks ja pool korda, 500,61 euroni megavatt-tunni eest.
Elektri esmaspäeva keskmine börsihind Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas kerkis võrreldes pühapäevaga kaks ja pool korda, 500,61 euroni megavatt-tunni eest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.