Äripäev • 3. august 2015 kell 13:09

Kruuse: seafarmidel ees rasked ajad

Eesti sead  Foto: Indrek Susi

Maaeluminister Urmas Kruuse hinnangul seisavad Eesti seakasvatajatel ees rasked ajad ning tahes-tahtmata peab mingi osa farmidest oma uksed sulgema või leidma uue tegevusala.

"Ühelt poolt see võib olla seotud seakatkuga, aga teiselt poolt ka majandusliku ümberstruktureerimisega, mis tuleneb Vene turu ärakukkumisest," selgitas Kruuse Vikerraadio saates "Uudis+".

Minister tõdes, et sealiha turuhind on sattunud surve alla. "Kuigi turuhind on võrreldes aasta algusega Euroopa tõusnud, pole tõus olnud nii suur, et see seakasvatajatele ära tasuks," nentis maaeluminister, kes leidis, et turuhinda mõjutavad ka n-ö "emotsionaalsed" riskid, mis ei sõltu toodangu kvaliteedist, vaid kaubanduspartnerite eelarvamusest viimase suhtes.

Kruuse rääkis, et valmistab koos Balti ja Poola põllumajandusministritega septembriks ette materjali, millega ühendada Balti turud. Lisaks on valitsusel plaan luua abiprogramm, millega püütakse taastada seakasvatuse tootmispotentsiaali. "Kui seakarjast on hävinud või realiseeritud üle 30 protsendi, siis võib saada toetust selle potentsiaali taastamiseks," sõnas Kruuse.

Kruuse oli kindel, et kui pakkumine hakkab langema, siis turg teeb omad korrektuurid ning üks moment taastub nõudlus ning see toob omakorda kaasa hinnatõusu ja olukorra paranemise.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Hetkel kuum